Kortkolom kunst

Eijer wint songfestival voor minderheidstalen

Rotterdam. De Friese zangeres Janna Eijer (22) uit Jubbega heeft zaterdagavond in het Italiaanse Udine de achtste editie van Liet International gewonnen met de ballade Ien klap. Liet International is een internationaal songfestival voor Europese minderheidstalen. Behalve uit Friesland waren er in Udine ook deelnemers uit Ierland, Oostenrijk (Burgenland), Italië (Val Badia), Schotland, Karelië in Finland en Rusland, Udmurtië in Rusland, Friulië in Italië, Zwitserland, Noors Lapland, Baskenland en Asturië in Spanje. Eijer was de enige soliste en schreef en componeerde het nummer zelf. Het was voor het eerst dat een Friese act het songfestival won. Tweede werd de band Silent Woo Gore uit Udmurtië. The Coffeeshock Company, een in het Burgenland-Kroatisch zingende reggae-, hiphop- en rapformatie uit Oost-Oostenrijk, won de publieksprijs. (NRC)

Liedjes van Winehouse blijven in kluis

Rotterdam. Twaalf niet uitgebrachte liedjes van Amy Winehouse blijven in een kluis van haar platenmaatschappij Island Records, zo heeft de directeur laten weten. Dat zou ook de wens van de eerder dit jaar overleden zangeres zijn geweest. Over het niet uitgebrachte nummer Procrastinate liet directeur Ted Ross weten in muziektijdschrift NME: „Als je Procrastinate ooit ergens hoort, heb je toestemming om naar mijn kantoor te komen en me te ontslaan.” Het nummer is inmiddels te vinden op YouTube. Begin december verschijnt Lioness: Hidden Treasures, een album met nagelaten werk, alternatieve versies van bekende liedjes als Valerie en een recent duet met Tony Bennett. (NRC)