Kortkolom economie

De Jager vreest nieuwe bezuinigingen in 2013

Den Haag. Minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) acht de kans niet groot dat er komend jaar al extra bezuinigd wordt. „Dan zitten we redelijk veilig. Daarna, 2013 en 2014, wordt het moeilijker”, zo verklaarde hij vanochtend voor de radiozender BNR. De regeringscoalitie is vast van plan om extra te bezuinigen als het begrotingstekort substantieel groter wordt dan is afgesproken. Gedoogpartner PVV heeft zich echter tegen extra bezuinigingen gekeerd. Volgens partijleider Geert Wilders, via twitter, moet in dat geval eerst 4 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking worden bezuinigd. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) stelde vanochtend in reactie daarop dat Wilders moet ophouden met het voorlezen van zijn eigen verkiezingsprogramma. „Dat is niet hoe we deze politieke samenwerking vorm hebben gegeven”, zei hij tegen nu.nl. (NRC)

Philips wil prestaties prikkelen met bonus

Amsterdam. Bestuursvoorzitter Frans van Houten van Philips gaat een bonuscultuur creëren om zijn 14.000 Nederlandse werknemers te prikkelen tot betere prestaties. Dat meldde Het Financieele Dagblad (FD) vanochtend. Van Houten wil zeven tot twaalf procent van het jaarsalaris variabel te maken. Dit komt in veel gevallen neer op een verdubbeling van het huidige aandeel. Ook wil Philips bonuscriteria meer koppelen aan individuele prestaties dan aan bedrijfsbrede doelen. De nieuwe bonusregeling is bedoeld om het ondernemerschap terug te brengen binnen Philips. Dat is een van de belangrijkste doelen die Van Houten zich bij zijn aantreden heeft gesteld. Philips heeft het nieuwe beloningssysteem vorige week voorgelegd aan de bonden. (Novum)

Huizenprijzen dalen verder, verkoop stokt

Amsterdam. De prijs van bestaande koopwoningen is in oktober gemiddeld met 2,8 procent gedaald ten opzichte van oktober vorig jaar. Alleen in de provincie Flevoland stegen de prijzen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster vandaag bekend hebben gemaakt. Ten opzichte van september 2011 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,4 procent. De daling was wel iets kleiner dan in augustus en september. In oktober wisselden bijna 9.500 bestaande koopwoningen van eigenaar. Daarmee was het aantal verkopen 5 procent lager dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er ruim 98.000 woningen verkocht, bijna vier procent minder dan in 2010. (Novum)