Kortkolom buitenland

Schadevergoeding na terreur neonazi’s

Berlijn. De families van negen allochtone middenstanders die tussen 2000 en 2006 werden vermoord in een reeks extreem-rechtse terreuraanslagen in Duitsland kunnen rekenen op schadevergoeding. Minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger heeft daartoe besloten als „een teken van solidariteit”. De zaak heeft in Duitsland tot veel ophef geleid. Politie en veiligheidsdiensten, waar veel kritiek op is omdat ze nooit iets hebben gemerkt, houden er rekening mee dat het extreem-rechtse netwerk aanzienlijk groter is dan tot nu toe werd gedacht. Het netwerk werd begin deze maand ontdekt. (NRC)

Impasse België over begroting duurt voort

Brussel. De onderhandelingen over een Belgische begroting voor 2012 zijn afgelopen weekend in een nieuwe impasse terechtgekomen. Ondanks de druk van de financiële markten en de dringende vraag van de Europese Commissie om zo’n begroting – anders volgen er sancties – kwamen de zes aanstaande regeringspartijen er niet uit. De Vlaamse liberalen blijven van formateur Elio Di Rupo eisen dat er méér wordt bezuinigd en dat de arbeidsmarkt wordt hervormd. Di Rupo zou de vergadering afgelopen nacht hebben afgebroken met de mededeling dat hij gaat bedenken hoe het verder moet. De liberalen benadrukken dat ze de regeringsonderhandelingen tot een goed eind willen brengen. Er wordt al sinds de verkiezingen van juni 2010 onderhandeld over een nieuwe regering voor België. (NRC)

Israël bevriest betwist wetsvoorstel

Jeruzalem. Onder internationale druk heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteren besloten een wetsvoorstel in de ijskast te zetten dat financiële steun van buitenlandse regeringen voor Israëlische niet-gouvernementele organisaties beperkt. Het voorstel mikt met name op als links gebrandmerkte mensenrechtenorganisaties die onder andere subsidies krijgen van de Europese Unie. Organisaties die Amerikaanse particuliere steun krijgen voor bouw in nederzettingen vallen er niet onder. Volgens Israëlische politieke bronnen hadden vertegenwoordigers van de EU en van Groot-Brittannië bij Jeruzalem over het voorstel geklaagd. (Reuters, AFP)

Berlijn krijgt coalitie van SPD en CDU

Berlijn. De stad en deelstaat Berlijn krijgt een ‘grote’ coalitie van sociaal-democraten (SPD) en christen-democraten (CDU). Twee maanden geleden werden er verkiezingen gehouden. Burgermeester blijft de SPD’er Klaus Wowereit; viceburgemeester wordt de christen-democraat Frank Henkel. De coalitievorming tussen SPD en de Groenen, lang de gedoodverfde partner, mislukte omdat de Groenen intern verdeeld waren over samenwerking met de sociaal-democraten. Een van de hoofdpunten uit het programma van SPD en CDU is een ‘city tax’ die Berlijn invoert, een toeristenbelasting van 5 procent op overnachtingen. (NRC)

Agenten VS geschorst na inzet pepperspray

San Francisco. De Universiteit van Californië heeft twee politieagenten geschorst nadat ze vrijdag pepperspray gebruikten tegen studenten die meededen aan een vreedzaam protest. De agenten, werkzaam op de campus, wilden een tentenkamp ontruimen dat was opgericht uit solidariteit met protesten elders van de anti-kapitalistische beweging Occupy Wall Street. Videobeelden tonen hoe de politie een rij zittende studenten besproeit met de bijtende pepperspray. Twee studenten zijn behandeld in het ziekenhuis. De universiteit heeft een onderzoek aangekondigd naar het politieoptreden. (AP)