Koning neemt ontslag Di Rupo in beraad, roept op tot bezinning

Elio di Rupo verlaat het koninklijk kasteel Ciergnon na zijn onderhoud met koning Albert. Foto AFP / John Thys

Elio Di Rupo heeft zijn ontslag zoals verwacht ingediend bij de Belgische koning Albert II. De formateur deed dit als gevolg van de “blokkering” van de onderhandelingen over de begroting voor 2012. Koning Albert neemt het ontslag van Di Rupo in beraad.

Di Rupo ziet geen heil meer in verder onderhandelen met de verschillende Belgische politieke partijen. De koning lijkt hier nog niet van overtuigd en vraagt de zes betrokken politieke partijen in afwachting van zijn beslissing “de gevolgen van een mogelijk echec” te overdenken. Ook wil hij dat ze actief naar een oplossing zoeken. De politieke crisis in België duurt al 526 dagen. Behalve dat het land al die tijd zonder regering zit, is daar nu ook de druk van de financiële markten bijgekomen.

‘Een grote ramp’

NRC-correspondent in België Petra de Koning zei na het stuklopen van de gesprekken over de begroting en economische hervormingen vanmiddag dat een definitief afbreken van de formatie “een grote ramp” zou zijn voor België.

“De externe druk van de financiële markten komen dan bovenop die van het al anderhalf jaar regeringsloos zijn. België bevindt zich dan in gevaarlijk vaarwater want die markten hebben het land nu in het vizier.”

Volgens De Standaard is de “meest logische stap” dat de zes partijen na de bezinningsperiode weer aan tafel gaan. De kans dat hieruit dan alsnog een begrotingsakkoord komt rollen is niet groot, aldus de Belgische kwaliteitskrant. Ook nieuwe onderhandelingen met nieuwe onderhandelende partijen zouden onwaarschijnlijk zijn.

‘België nog niet in crisiszone’

In december moet België aan de Europese Commissie een deugdelijke begroting presenteren. Slaagt het land daar niet in, volgt er een boete. Waarschijnlijk reageren dan ook ook de financiële markten. Onze correspondent zegt dat een backup-begroting van demissionair premier Yves Leterme kan worden ingeleverd als de Belgische partijen daar niet in slagen. De vraag is of de EC daar genoegen mee neemt.

“Het land bevindt zich niet in de directe gevarenzone, zoals Italië, maar in de tweede linie. De situatie is in ieder geval minder stabiel dan die in Frankrijk. Je zag de afgelopen weken dat de rente op Belgische staatsobligaties opliep, maar dat België hiermee nog niet in de crisiszone zit. Toch hebben we gezien dat er niet veel voor nodig is om in een stroomversnelling te komen.” – Economieredacteur Melle Garschagen, NRC.

    • Jules Seegers