Koken met bezieling

Scene uit de film De Smaak Van De Ziel (2011) FOTO: Cinemien

De smaak van de ziel Ned.2, 23.00-23.55

Wat is koken? ,,Je geeft je ziel weg”, zegt Erik van Loo. ,,Althans zo doe ik het altijd.” De smaak van de ziel is een kunstzinnige film ‘over twee koks en een proever’. In gesprek met Van Loo, chefkok van restaurant Parkheuvel, diens voorganger Cees Helder en voormalig Michelin-inspecteur Paul van Craenenbroeck, zoekt filmmaker Robbert So Kiem Hwat een antwoord op de vraag: wat is smaak?

Wat de relatie is tussen de drie mannen moet de kijker gaandeweg uitvogelen. Van andere personages, zoals de schapenherder en de wijnboer, komen we nooit te weten wie ze zijn. Het l ijkt alsof de regisseur alle overbodige informatie heeft willen schrappen om tot de kern te komen: de compromisloze toewijding en passie die het vak op dit niveau eist. Dit wordt stijlvol verbeeld met extreme close-ups van brekend brood en een kraakheldere registratie van het geluid daarvan. En precies zo met het kauwen van Van Craenenbroeck of de geboorte van de nieuwe lammetjes.

De film geeft een bijzonder, zij het eclectisch, beeld van het vak ‘chefkok op sterrenniveau’ – van personeelsbeleid tot het weggeven van de ziel zelf. Met als apotheose de emotionele uitbarsting van het voltallige Parkheuvel-personeel na de toekenning van de tweede Michelin-ster.

Joël Broekaert

    • Joël Broekaert