Kate's ode aan de sneeuw

None

Pop

50 Words For Snow

Kate Bush ****

Tijdens het opnieuw opnemen en mixen voor haar cd The Director’s Cut (een combinatie van liedjes voor The Red Shoes en The Sensual World, uit respectievelijk ’93 en ’89), die afgelopen mei verscheen, nam Kate Bush ook een aantal nieuwe nummer op, nu uitgebracht onder de naam 50 Words For Snow. De nieuwe cd laat een andere kant van Kate horen dan we gewend zijn: zonder uitvoerig bewerkte instrumentaties, voor haar doen ingetogen.

De zeven lange tracks – die vaak over sneeuw en winter gaan – worden gedomineerd door haar nogal bonkige pianospel waar af en toe castagnette-geklepper doorheen klinkt, of brommende cello’s opdoemen. Bush’ associatieve zang, klinkt soms bijna als een jazzimprovisatie. Opener ‘Snowflake’ is een prachtig mijmerende ode aan sneeuw en liefde, en Bush’ voorkeur voor ronkende mannenstemmen (ooit zong ze met Peter Gabriel) blijkt uit de samenwerking met Elton John, in de recht-voor-zijn-raap liefdesballade ‘Snowed In At Wheeler Street’.

Humoristisch is het nummer dat meteen de nogal melige cd-titel rechtzet: Bush liet acteur Stephen Fry (die op de BBC onlangs een taalprogramma presenteerde) vijftig woorden voor sneeuw opsommen, waarbij ze hem tussendoor aanmoedigt (‘come on man, you’ve got 44 to go’), en Fry zich onverstoorbaar heenbijt door woorden als ‘faloop’njoompoola’, ‘slipperella’ en ‘meringuerpeaks’ – om op nummer 50 te eindigen bij ‘snow’.

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho