Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Justitie hoeft pedofielenvereniging Martijn niet te vervolgen

Het Openbaar Ministerie hoeft pedofielenvereniging Martijn niet te vervolgen. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden vanmiddag bepaald, meldt de NOS.

Toen justitie na een oriënterend onderzoek geen mogelijkheden zag de vereniging te vervolgen of te verbieden, spande letselschadeadvocaat Yme Drost een zogeheten artikel 12-procedure aan. Via het hof wilde Drost, die de ouders van een minderjarig misbruikslachtoffer juridisch bijstaat, justitie dwingen de vereniging alsnog te vervolgen.

Het hof heeft nu bepaald dat justitie geen vervolging hoeft in te stellen, maar dat betekent niet dat het niet gebeurt. Nadat Drost naar het hof was gestapt, werd voorzitter Ad van den Berg vorige maand veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor het bezit van grote hoeveelheden kinderporno.

Dezelfde dag maakte het Openbaar Ministerie in Rotterdam bekend te onderzoeken of de pedofielenvereniging toch kan worden ontbonden. Als een leidinggevende van een vereniging wordt veroordeeld, kan de vereniging worden verboden.