Jansen herhaalt procedé te vaak

Cabaret

Als ik het niet doe, doet niemand het..., door Dolf Jansen. Gezien: 19/11 in de Stadsschouwburg, Utrecht. Tournee t/m 31/12 en 27/1 t/m 1/6. Inl.: bunkertheaterzaken.nl **

‘Oudejaars 2011’, luidt de ondertitel van zijn nieuwe programma – en daarom begint Dolf Jansen traditioneel met het behandelen van een paar nieuwsfeiten uit het begin van dit jaar. Daarover maakt hij, als vanouds, spitsvondige kwinkslagen. Maar hij heeft er soms wel een lange aanloop voor nodig, want lang niet iedereen weet nog precies waar het ook weer over ging. En dat procedé herhaalt zich te vaak: omstandige uitleg, één of twee grappen, en dan weer een nieuwe aanloop naar het volgende onderwerp.

„Ik heb geen zin een hele avond grapjes te maken”, zegt Jansen halverwege. „Ik wil dat het ergens over gaat.” Dat lukt hem vooral als hij logisch doorredeneert op wat er dit jaar zoal op het Binnenhof is beweerd, en veel van die uitspraken tot kletspraat weet te reduceren. Over de eurocrisis zwijgt hij echter, en zijn commentaar op het Noorse bloedbad van deze zomer beperkt zich tot het voorlezen van een brief van een overlevende. Dat is geen cabaret, dat is machteloosheid. Zo lopen de grappenmaker en de serieuze maatschappijbeschouwer elkaar nogal eens voor de voeten.

Dolf Jansen speelt dit programma tot eind van dit jaar. Volgend jaar komt hij met een bewerkte versie, met de ondertitel ‘Voorjaar 2012’.

    • Henk van Gelder