Indrukwekkend: studenten protesteren zwijgend tegen peppersprayincident

Een ‘walk of shame’. Zo wordt de route die de kanselier van de stad Davis na een persconferentie naar haar auto moest afleggen omschreven. In Davis spoten agenten vrijdag demonstrerende studenten pepperspray in hun gezicht.

Een ‘walk of shame’. Zo wordt de route die de kanselier van de Universiteit van California na een persconferentie naar haar auto moest afleggen omschreven. In de stad Davis spoten agenten vrijdag demonstrerende studenten pepperspray in hun gezicht.

Het incident op de universiteit, dat afgelopen vrijdag plaatsvond, zorgde voor veel ophef op internet. Het harde ingrijpen door de politie zou symbool staan voor de manier waarop de Amerikaanse politie de Occupy-beweging probeert de kop in te drukken. Naar aanleiding van alle commotie werden de agenten die de studenten met pepperspray bespoten met betaald verlof gestuurd.

Op zaterdagavond gaf kanselier Linda Katehi een persconferentie over het incident. Na afloop, als ze terug moet lopen naar haar dienstauto, werd ze omringd en aangestaard door een lange rij van zittende en zwijgende studenten. De beelden doen met recht denken aan een ‘walk of shame’: