Huizenprijzen blijven dalen

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen in Nederland zijn in oktober met 2,8 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

De daling is een fractie kleiner dan die in september, toen sprake was van een daling met 2,9 procent.

Volgens het CBS waren alle woningtypen in oktober goedkoper dan een jaar terug. De grootste daling vond plaats in het segment twee-onder-een-kapwoningen, met 4,0 procent. Appartementen daalden het minst met 2,4 procent.

Huizenprijzen dalen overal, behalve in Flevoland

De prijzen stegen alleen in Flevoland, met 1,4 procent, maar in de overige provincies vonden dalingen plaats; het sterkst in Friesland en Overijssel met ongeveer 4 procent.

Ten opzichte van september 2011 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,4 procent. De daling was iets kleiner dan die in augustus en september, volgens het CBS.

Jongeren minder bereid huis te kopen

Jongeren zijn de afgelopen maanden minder bereid om een huis te kopen, meldt het CBS. Het bureau noemt de koopbereidheid van personen van middelbare leeftijd redelijk stabiel, maar wel lager dan voor de economische crisis van 2009. In oktober wil bijna één op de acht jongeren binnen twee jaar een huis kopen. In december 2010 was dit nog ongeveer een vijfde van de jongeren tot 35 jaar.

Bekijk een interactieve kaart van het CBS. Klik op de afbeelding:

    • Marije Willems