Hongarije vraagt financiële steun aan IMF en EU - markten dwingen regering

Hongarije heeft het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Europese Commissie (EC) om financiële steun gevraagd, zegt IMF-chef Christine Lagarde vandaag in een verklaring. Dat meldt persdienst Dow Jones.

Het IMF heeft een verzoek van de Hongaarse autoriteiten ontvangen voor eventuele financiële steun, zei Lagarde. De autoriteiten hebben een soortgelijk verzoek aan de Europese Commissie gestuurd en hebben aangegeven dat ze van plan zijn om iedere steun van het IMF en de EC die beschikbaar wordt gesteld als voorzorgsmaatregel te behandelen, aldus de IMF-topvrouw.

Lagarde zei dat een IMF-team, dat momenteel in Boedapest aan het werk is, nu zal terugkeren naar Washington om met het IMF-management en -bestuur te overleggen.

‘De regering-Orbán wees het IMF altijd de deur, maar komt nu met hangende pootjes terug’

Onze correspondent Marloes de Koning in een reactie:

“Hongarije is één van de weinige EU-landen is met een begrotingstekort dat lager is dan de Europese afspraak van drie procent. Dat lijkt goed, maar is te danken aan omstreden korte termijnmaatregelen, zoals het nationaliseren van de pensioenfondsen en de extra heffing op banken en andere sectoren. Daarmee probeert de regering-Orbán tijd te winnen voor structurele hervormingen waardoor de economie sneller kan groeien. Het probleem is dat die structurele hervormingen veel moeizamer gaan dan de al genomen snelle omstreden ingrepen. Bovendien is het nog maar de vraag of het in het huidig economisch tij zal lukken om sneller te groeien. De financiële markten willen structurele veranderingen zien. Ook hebben zij meer vertrouwen in het IMF, dan in de regering die omstreden en voor banken onwelgevallige voorstellen heeft doorgedrukt.

Anders dan de vorige regering, heeft deze regering het IMF altijd de deur gewezen. Ze hebben er veel werk van gemaakt om duidelijk te maken dat ze op eigen benen kunnen staan en de vrije hand willen hebben wat het economische beleid betreft. Nu moeten ze met hangende pootjes terugkomen. De financiële markten dwingen Hongarije daartoe.”

Afgelopen vrijdag werd al bekend dat Hongarije een beroep ging doen op het IMF.

De Hongaarse forint raakte in vrije val

NRC-redacteur Renée Postma schreef afgelopen weekend over de economische status van Hongarije:

“De Hongaarse forint, sinds het begin van de zomer al steeds zwakker, raakte in vrije val en noteerde vrijdag een koers van 316 forint per euro (tegenover 263 aan het begin van de zomer). Staatsleningen met een looptijd van 10 jaar sprongen naar een rente van ruim 8,5 procent, tegenover ruim 6,5 procent op 1 september. De staatsschuld was opgelopen naar 76 procent van het bruto nationaal product. Onmiddellijk na de bekendmaking van Hongarije om een beroep te doen op het IMF schoot in Boedapest de koers van de forint bijna 3 procent omhoog.

De financiële markten hebben de regering-Orbán in de armen van het IMF gedreven en er is geen weg terug. Het ziet ernaar uit dat de markten na Italië, opnieuw een Europese lidstaat in het gareel dwingen.”