Het weer wordt steeds extremer

This is an aerial view taken Saturday, March 17, 2007, showing Tuvalu's capital Funafuti, a South Pacific island nation. In this season, the sea level goes up at its highest. And, because of the global warming, white ocean waves approaches closely to the residential area on the narrow atoll city at high tide. (AP Photo/Asahi Shimbun, Soichiro Yamamoto) ** JAPAN OUT NO SALES ONLINE OUT MANDATORY CREDIT **
This is an aerial view taken Saturday, March 17, 2007, showing Tuvalu's capital Funafuti, a South Pacific island nation. In this season, the sea level goes up at its highest. And, because of the global warming, white ocean waves approaches closely to the residential area on the narrow atoll city at high tide. (AP Photo/Asahi Shimbun, Soichiro Yamamoto) ** JAPAN OUT NO SALES ONLINE OUT MANDATORY CREDIT ** ASSOCIATED PRESS

Een hittegolf in Rusland, aanhoudende droogte in de hoorn van Afrika, zware overstromingen in Pakistan, een ‘pre-Halloween’ sneeuwstorm in de VS. Extreme weersomstandigheden komen echt vaker voor, concludeert het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), en dat komt door verandering van het klimaat. Economische en sociale schade zullen fors stijgen. Zoals op Tuvalu, te zien op deze pagina. Het eiland wordt geteisterd door droogte, maar ook steeds vaker overspoeld door de golven.

Meer extreem weer op pagina14.