'Goede, lange spelers zijn duur in Spanje'

Dkv Joventut's Henk Norel (R) stretches for the ball with Lottomatica Roma Andre Hutson (L) in a EuroLeague basketball Group C match at the Olympic of Badalona on December 11, 2008. AFP PHOTO/JOSEP LAGO
Dkv Joventut's Henk Norel (R) stretches for the ball with Lottomatica Roma Andre Hutson (L) in a EuroLeague basketball Group C match at the Olympic of Badalona on December 11, 2008. AFP PHOTO/JOSEP LAGO AFP

Naam: Henk Norel

Leeftijd: 24 jaar

Sport: basketbal

Clubs: SV Argon en Amsterdam (jeugd). In 2005 stapte Norel over naar de Spaanse club Joventut Badalona, dat hem eerst onderbracht bij CB Prat (Sp) en daarna bij Club Baloncesto Lucentum Alicante (Sp). Sinds 2008 speelt Norel in het eerste van Joventut, dat uitkomt in de Spaanse eredivisie, de sterkste competitie na de NBA.

Tien maanden geleden scheurde je de achterste kruisband van je linkerknie af. Vorige week maakte je je rentree. Hoe bereid je je voor op de wedstrijd van zondag tegen Gran Canaria, kort na die zware blessure?

„Ik probeer mezelf minder druk op te leggen. Ik wil extreem goed spelen en het uiterste uit mezelf halen, maar moet realistisch zijn: ik ben nog niet in topvorm. Ik leef geconcentreerder naar wedstrijden toe dan voor de blessure. Nu ga ik er nog steeds keihard in, met het is pas mijn derde wedstrijd in tien maanden. Ik ben wat gespannener en kom fysiek nog tekort. Ik ben iets minder snel en spring net iets minder hoog. Dat is frustrerend.”

Spanje wordt hard geraakt door de economische crisis (de werkloosheid bedraagt 21,6 procent). Wat merk je daarvan bij jouw club?

„Het budget van de club is in vergelijking met twee jaar geleden bijna gehalveerd: van ruim tien miljoen euro naar zo’n vijf a zes miljoen euro. Daardoor worden er mindere spelers gekocht. Sponsors investeren minder, er is geen geld. Van de achttien eredivisieclubs, zijn er maar zo’n zes teams die geen last hebben van de economische crisis. Voorheen waren er vier betaalde competities in Spanje, nu nog maar drie. Ook de salarissen zijn veel minder geworden. Nee, mijn salaris niet. Direct gevolg van de economische crisis is dat mijn club geen lange center heeft kunnen kopen. Goede, lange mannen zijn duur. Daardoor ben ik dit jaar center, terwijl ik voorheen altijd als power forward speelde.”

In 2009 werd je gedraft door het Amerikaanse NBA-team Minnesota Timberwolves (dat daardoor zijn transferrechten in handen heeft). Wanneer verwacht je de overstap naar Minnesota te maken?

„Tijdens mijn revalidatie wilden ze heel graag dat ik naar Amerika kwam, om met hun arts te praten. Daar was ik geen voorstander van. Je weet hoe Amerikanen zijn, alles wat in Europa gebeurt, vinden ze gek. En dan zouden te veel mensen zich met mijn knie bemoeien. Op dit moment heb ik geen contact. Dat komt ook door de lockout (staking) in de NBA, clubs mogen geen contact met spelers hebben. Hoe mijn toekomst eruit ziet, is onduidelijk. Het kan zijn dat ik volgend seizoen naar Minnesota ga, maar het kan ook het jaar erop zijn, of misschien blijf ik wel in Europa. Aan het einde van dit seizoen loopt mijn contract bij Joventut af, dan moet ik beslissen wat ik doe. Het hangt er vanaf hoe het de komende zes maanden loopt. De NBA is nog steeds een grote droom voor me.”

Je woont al sinds 2005 in Spanje, begin je al een Spanjaard te worden?

„Ik ben een halve Spanjaard. Ik spreek Spaans en ik versta ook Catalaans. Ik woon in Badalona, ik voel me hier thuis, het is een hartstikke goed leven. Het weer is mooi, en ik woon dicht bij het strand. En als er geen file staat, ben ik binnen tien minuten in het centrum van Barcelona. Bij Joventut zien ze mij als een Spanjaard. Ik speel hier al vanaf mijn zeventiende, ik ben een kind van de club.”

    • Steven Verseput