Gemeenteraad Maastricht: landelijke invoering wietpas

Een meerderheid van de Maastrichtse gemeenteraad wil dat de wietpas landelijk en op hetzelfde moment wordt ingevoerd. Een motie daartoe wordt morgen ingediend in de gemeenteraad. Fractievoorzitter van GroenLinks Maastricht Roos-Marie Bal laat tegenover persbureau Novum weten dat al een meerderheid van de gemeenteraadsleden de motie heeft ondertekend.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten kondigde vorige maand aan dat coffeeshops in het zuiden van het land toeristen vanaf 1 januari moeten weren. De coffeeshops in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg moeten dan besloten clubs worden en er is een pasje nodig om een coffeeshop binnen te gaan. Klanten kunnen alleen lid worden in de gemeente waar ze wonen. In de rest van het land wordt dit beleid een jaar later ingevoerd.

Opstelten stelde overigens begin deze maand nog dat gemeenten die de wietpas later willen invoeren omdat ze er nog niet klaar voor zijn, er later mee aan de slag mogen. De dag ervoor had de gemeenteraad van Maastricht nog aangegeven tegen de invoering van de wietpas per 1 januari te zijn. Een meerderheid in de raad gaf aan zich overvallen te voelen door de ‘snelle invoering zonder gedegen voorbereiding’ en stelde toen nog een jaar extra de tijd te willen.

In de motie wordt het gemeentebestuur van Maastricht ook opgeroepen aan Opstelten te laten weten dat als de minister met deze maatregel komt, hij ook dient op te draaien voor de kosten, aldus de gemeenteraad. “Het is immers geen gemeentelijke maatregel.” Verder wil de raad dat Opstelten ervoor zorgt dat er extra agenten komen om de overlast waar Maastricht voor vreest aan te pakken.

    • Hans Klis