Geen vluchten vanaf Eindhoven en Rotterdam door mist

Dichte mist gisterochtend op de A2 ter hoogte van Everdingen. Foto nrc.nl / Arjan de Jongh

De aanhoudende mist heeft vanochtend vrijwel alle passagiersvluchten vanaf Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport stilgelegd. Er vertrokken alleen twee zakenvluchten. Schiphol kampt ook met veel vertragingen en annuleringen. Dat meldt persbureau Novum.

Volgens een woordvoerder van Rotterdam The Hague Airport is vertrekken makkelijker dan landen. Rond elf uur waren negen vluchten vertraagd. De vluchten die in Rotterdam moeten landen zijn uitgeweken naar luchthavens in Brussel, Düsseldorf of een andere luchthaven in Nederland.

Bij Eindhoven Airport was er even hoop dat de situatie later zou verbeteren, maar nu durft de woordvoerder daar niets meer over te zeggen. Rond kwart over tien waren al vijftig binnenkomende vluchten uitgeweken naar andere luchthavens. Van de uitgaande vluchten zijn er zes geannuleerd en twee vertraagd.

Mist zorgt ook al dagenlang voor problemen op Schiphol

De mist zorgde het afgelopen weekend in Rotterdam ook al voor problemen, maar Schiphol heeft er al bijna een week last van. Voornamelijk Europese vluchten werden geannuleerd of waren vertraagd. De vertraging komt voornamelijk doordat door het slechte zicht meer ruimte tussen de vliegtuigen moet zitten. Hierdoor kunnen minder vliegtuigen per uur landen.

De luchthavens adviseren reizigers om goed de websites van de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen in de gaten te houden. De verwachting is dat de mist aan het einde van de ochtend op zou trekken. Vanochtend had het verkeer ook al veel last van de mist en was er een piek in de ochtendspits van 450 kilometer file.

    • Pim van den Dool