Fans jouwen Poetin uit

Dat Vladimir Poetin lang niet meer zo populair is als een paar jaar geleden, bleek gisteren in het Olympisch stadion in Moskou. De Russische premier bezocht er een worstelkampioenschap, waar de Rus Fjodor Jemeljanjenko de Amerikaan Jeff Monson versloeg. Toen Poetin in de ring stapte om de winnaar te feliciteren, werd hij op een zeldzaam massaal fluitconcert en boegeroep getrakteerd. Vanaf de tribunes klonk ‘Stap op!’ en ‘Schande!’

Het protest werd gefilmd en op YouTube gezet, maar het verscheen ook op de staatstelevisie. En daarmee werd de plaatselijke onvrede over het regime van Poetin, twee weken voor de parlementsverkiezingen van 4 december, landelijk nieuws. De directeur van het stadion haastte zich om het uitjouwen van Poetin te ontkennen. Het fluitconcert zou bedoeld zijn geweest voor Monson, die tijdens Poetins felicitaties werd weggedragen. Maar helaas voor de directeur verliet de Amerikaan de ring pas na het protest.

Ook pro-Kremlinpartij Verenigd Rusland deed haar best om de gebeurtenis af te zwakken. Het publiek zou geen ‘boe’ hebben geroepen, maar ‘hoera’. Volgens Kremlin-jeugdorganisatie Nasji was het protest slechts bestemd voor de organisatoren van het kampioenschap.