Europese beurzen flink lager - Spaanse rente naar nieuw record

Een man bekijkt borden met de aandelenkoersen in Madrid. Foto AFP / Cristina Quicler

Na een licht lagere opening zijn de belangrijkste Europese aandelenmarkten na een uur handel naar het laagste niveau in zes weken gezakt. De rente op Spaanse staatsobligaties steeg, de ochtend na de verkiezingsdag, naar een nieuwe recordhoogte.

De AEX stond om tien uur meer dan twee procent lager op ruim 282 punten. Ook de beurs in Madrid noteerde rond die tijd zo’n twee procent lager, nadat de IBEX met een klein verlies van 0,36 procent was geopend. Overal in Europa sloeg kort na het begin van de handelsdag de stemming om. De DAX in Frankfurt stond even voor tien uur bijna drie procent in de min.

De rente die de Spaanse overheid betaalt voor tienjarige staatsobligaties steeg vanochtend naar recordhoogte. De rente klom naar 6,406 procent, terwijl hij vrijdag al een recordhoogte van 6,345 procent bereikte. Onze chef economie Jan Meeus denkt niet dat de verkiezingsuitslag van gisteravond, die zeer gunstig uitviel voor de conservatieven, een grote rol speelt, maar dat het vooral de aanhoudende onzekerheid over de eurocrisis is die de obligatiemarkt blijft teisteren:

“Het Spaanse nieuws is in principe goed nieuws, want de nieuwe rechtse regering heeft een helder mandaat om de grote bezuinigingsopdracht uit te voeren. Ik denk dat de reactie van de markten van vanochtend niet over Spanje gaat, maar over de vraag: wat wordt nu de oplossing van de crisis? Daar is nog steeds geen antwoord op.”

De rente is vooral de laatste weken zeer fors gestegen, zegt Meeus:

“Na het euro-akkoord in juli greep de ECB in en daalde de rente zelfs onder de vier procent. Vanaf begin november schiet hij weer omhoog, vanaf het moment dat Italië in het vizier kwam van de financiële markten.”

    • Pim van den Dool