Ethiopië mengt zich in strijd Somalië

Het Ethiopische leger is gisteren Somalië binnengevallen. Ooggetuigen meldden dat honderden militairen met pantservoertuigen, zware wapens en tanks de grens zijn overgestoken en tachtig kilometer landinwaarts zijn getrokken.

Daarmee opent zich mogelijk een derde front tegen Al-Shabaab. De islamitische terreurbeweging is al in gevecht met het Keniaanse leger, dat vorige maand Zuid-Somalië binnenviel om Al-Shabaab een vernietigende klap toe te brengen. Het andere front ligt in de hoofdstad Mogadishu, waar een troepenmacht van de Afrikaanse Unie is gelegerd.

De Ethiopische autoriteiten hebben de invasie ontkend. Ethiopië viel eind 2006 al eens het door burgeroorlog geplaagde buurland binnen. Na aanvankelijke militaire successen moest het Ethiopische leger zich drie jaar later terugtrekken. Destijds verzetten de nationalistische Somaliërs zich massaal tegen de Ethiopische invasie en ontstond als reactie op de invasie Al-Shabaab, de meest radicale groep ooit in Somalië.

Al-Shabaab heeft de inval verwelkomd als teken dat het slecht gaat met het Keniaanse offensief. De operatie leek de afgelopen week inderdaad vast te lopen, wat Kenia weet aan zware regenval en modder. Al-Shabaab zegt dat haar guerrilla-aanvallen het oprukken van het Keniaanse leger hebben vertraagd.

Al-Shabaab staat onder toenemende militaire druk. De troepenmacht van de Afrikaanse Unie heeft de afgelopen weken Deynille bestookt, de laatste wijk in Mogadishu die in handen is van de terreurbeweging. En het Keniaanse leger rukt langzaam maar zeker op naar de havenstad Kismayo, een bolwerk van Al-Shabaab waar ze veel inkomsten genereert.

Analisten vinden de Ethiopische invasie riskant. Militaire invasies hebben in het verleden tijdelijk een einde gemaakt aan de chronische verdeeldheid tussen de Somaliërs en de clans kunnen verenigen tegen een gezamenlijke vijand. Daarbij is er een historische vijandigheid tussen het christelijke Ethiopië en het islamitische Somalië.

Al-Shabaab heeft nog wel grote delen van Zuid-Somalië in handen, waar volgens de VN hongersnood heerst. De VN brachten het aantal regio’s die het zwaarst getroffen zijn door de honger vrijdag terug van zes naar drie. De situatie in Bay, Bakool en Lower Shabelle is verbeterd, maar volgens de VN verkeren een kwart miljoen mensen nog in acute nood. (AP, Reuters, BBC)