Espresso met Edgar Davids

Edgar Davids voelt zich gediscrimineerd in de Raad van Commissarissen van Ajax. ‘Meestal blijft het binnen de perken,’ zegt de oud-voetballer, ‘maar soms gaat het over de schreef.’ Heeft het ermee te maken dat hij niet joods is? ‘Wat?’ zegt Davids. ‘Nee, ik denk het niet.’

Davids voor de NOS-camera van verslaggever Joep Schreuder. Screenshot NOS

Schoen

Edgar Davids voelt zich gediscrimineerd in de Raad van Commissarissen van Ajax. ‘Meestal blijft het binnen de perken,’ zegt de oud-voetballer, ‘maar soms gaat het over de schreef.’ Heeft het ermee te maken dat hij niet joods is? ‘Wat?’ zegt Davids. ‘Nee, ik denk het niet.’ Waarom wordt hij dan gediscrimineerd? ‘Omdat ik zwart ben,’ zegt de Ajax-commissaris lichtelijk geïrriteerd. ‘Zie je dat niet?’ Ik vraag hem hoe de discriminatie zich uit binnen de Raad van Commissarissen. ‘Ze spelen mij de hele tijd de zwartepiet toe,’ antwoordt Davids. ‘Ik krijg overal de schuld van.’ Kan hij een voorbeeld noemen? ‘Cruijff had zijn schoen gezet, maar hij heeft helemaal niets gekregen,’ vertelt Davids. ‘Bij de ledenvergadering keek Johan mij heel boos aan. Maar daar kan ik toch niets aan doen?’

Na afloop van de speciale bijeenkomst van de ledenvergadering heeft Johan Cruijff gezegd dat hij niet verder wil met de huidige commissarissen. ‘Ik heb er geen problemen mee als hij opstapt,’ zegt Davids. ‘En ik denk de andere commissarissen ook niet. In ieder geval Steven ten Have niet.’ Volgens mij wil Cruijff juist dat de andere commissarissen opstappen. ‘Dat is discriminatie,’ zegt Davids. Waarom? ‘Omdat ik zwart ben.’ Maar Steven ten Have niet. Davids neemt een slokje van zijn espresso. ‘Daar kan ik niets aan doen,’ zegt hij dan.