Erelid Sjaak Swart zwijgt met een grijns

Johan Cruijff weigert nog langer samen te werken met zijn collega’s in de raad van commissarissen bij Ajax. Dat is de uitkomst van een lange vergadering gisteren. „Ik ga niet op deze manier door”.

De termen onbeschoft en achterbaks zijn over en weer al gevallen in de splijtende affaire bij Ajax rond de beoogde benoeming van Louis van Gaal tot algemeen directeur. Aan het einde van de dag komt daar de beschuldiging van racisme nog bij. Een dieptepunt in wat tot dat moment toch al, in de woorden van voorzitter van de ledenraad Rob Been jr., „niet de schoonheidsprijs” verdient.

De uitlatingen van commissaris Edgar Davids, die nog niet van zich had laten horen sinds hij met zijn toenadering tot Van Gaal de woede van het kamp-Cruijff had gewekt, vormen het slotakkoord van een dag bestuurlijke turbulentie in de Arena.

Een dag die zondagmorgen begint wanneer in de dichte mist rond het stadion één voor één de leden van de ledenraad en de raad van commissarissen arriveren voor de ontmoeting tussen ledenraad en commissarissen. President-commissaris Steven ten Have toont zich optimistisch. Commissaris Marjan Olfers laat zich afzetten door haar partner, kickbokstrainer Thom Harinck. De Renault Mégane met daarin commissarissen Paul Römer en Edgar Davids blijft dicht voor de pers. Keje Molenaar, lid van de ledenraad, staat stapvoets rijdend de pers te woord. Achter hem rijdt zijn geestverwant Cruijff. Daarachter demissionair bestuursvoorzitter Uri Coronel. Die wil niets zeggen. Als laatste arriveert Rob Been jr. Het gezelschap is compleet, de vergadering kan beginnen.

Het blijft vierenhalf uur stil tot het vertrek van erelid Sjaak Swart. Die wil niets zeggen, maar zijn grijns bij het wegrijden wordt door een journalist als veelzeggend geduid. Als een onvoorwaardelijke vriend van Cruijff kan lachen, dan zal Cruijff het er wel goed vanaf hebben gebracht.

Dan verschijnt de belangrijkste man zelf. Cruijff zegt dat de raad van commissarissen „sowieso niet door gaat”. Hij zet daarmee de journalisten op het verkeerde been. Hij bedoelt: ík ga niet in deze samenstelling door.

Duidelijk wordt dat de ledenraad geen standpunt heeft ingenomen. En dat de discussie stevig en open is geweest. Maar verenigingsvoorzitter Uri Coronel, die zijn laatste dag in functie beleeft, zegt zich „niet gegeneerd” te hebben tijdens de vergadering en dat het „niet plat of ordinair” is geweest.

Maar wie weet zich gesteund door de ledenraad, het orgaan dat kan beslissen over het lot van raad van commissarissen? Been jr. zegt „tendensen” te hebben ontwaard in de „vragen en lichaamshouding” van enkele leden, maar hij „kan en wil geen inschatting maken” van de groep als geheel. Hij wil niet vooruitlopen op de volgende ledenraadsvergadering, volgende week maandag.

Duidelijk is: voorlopig blijft het crisis. En op het veld ook. Een aardig spelend Ajax wist zaterdagavond in zes minuten tijd een comfortabele voorsprong op NAC Breda te verkwanselen. Maar slinkende titelkansen – Ajax heeft al dertien verliespunten meer dan koploper AZ – zijn bij de Amsterdamse club allang niet meer het belangrijkste nieuws.

    • Bart Hinke