Erdogan waarschuwt Assad dat zijn dagen geteld zijn – ‘uitspraak gratuit’

Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan addresses lawmakers in Ankara, Turkey, Tuesday, Nov. 15, 2011. Turkey no longer has confidence in the Syrian regime, Erdogan said Tuesday, warning Syrian President Bashar Assad that his brutal crackdown on opponents threatens to place him on a list of leaders who "feed on blood." (AP Photo)
Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan addresses lawmakers in Ankara, Turkey, Tuesday, Nov. 15, 2011. Turkey no longer has confidence in the Syrian regime, Erdogan said Tuesday, warning Syrian President Bashar Assad that his brutal crackdown on opponents threatens to place him on a list of leaders who "feed on blood." (AP Photo) Erdogan laat zich opnieuw kritisch uit over Assad en zijn bewind. Foto AP

De Turkse premier Erdogan waarschuwt de Syrische president Bashar al-Assad dat zijn dagen geteld zijn. Volgens Erdogan kan Assad niet aan de macht blijven door middel van het inzetten van tanks.

Het is niet de eerste keer dat Turkije zich kritisch uitlaat over Assad. Dat deed het land eerder al na de aanvallen op de Turkse ambassade twee weken geleden en vanwege het aanhoudende geweld tegen Syrische demonstranten.

Vorige week annuleerde Turkije plannen voor olie-exploratie in Syrië.

Gratuite uitspraak van Erdogan

Volgens onze Midden-Oostenspecialist Carolien Roelants leveren de dreigende uitspraken tot dusver weinig op:

“Het blijft een gratuite uitspraak van Erdogan. Want de vraag is: gaat hij iets doen om dit waar te maken? Turkije heeft de afgelopen jaren goede banden onderhouden met Syrië, maar de Turken zijn steeds minder enthousiast over Assad. Ze hebben gedreigd met sancties, maar verder niets gedaan. Wel faciliteren ze de Syrische oppositiegroepen door ze conferentieruimte te bieden in Istanbul. Dit onderstreept nog maar eens hoe gevoelig de kwestie ligt. In Syrië is een burgeroorlog begonnen en er heerst angst dat het geweld overslaat naar instabiele buurlanden als Libanon, Irak en Jordanië.”

De tot dusver ingestelde sancties tegen Syrië hebben niet of nauwelijks impact, stelt Roelants.

“De sancties van de VS - het bevriezen van tegoeden van Syrische leiders - stellen niets voor. Die van Europa snijden meer hout; oliemaatschappijen Shell en Total worden niet meer voor hun raffinage betaald door de Syrische overheid. De steun van Rusland en China aan Syrië blijft intussen overeind. Zolang de internationale gemeenschap verdeeld is, worden de sancties ondermijnd. Bovendien: sancties alleen hebben nog nooit een regime op de knieën gekregen.

Het Syrische regime gaat het niet redden, dat is zeker, maar hoe lang het nog in het zadel blijft is de vraag. Zolang er niet op grotere schaal Syrische soldaten deserteren - zoals in Libië het geval was - wordt het systeem niet aan het wankelen gebracht.” - Carolien Roelants, NRC

    • Marije Willems