Elkaar tegelijk bellen, en toch geen match?

Je wilt elkaar spreken, dus je belt. Allebei op hetzelfde moment. De een hoort dat de ander in gesprek is. De ander hoort dat de een in gesprek is. „Als je pech hebt probeer je elkaar zo minutenlang te bereiken”, zegt Martin Swinkels uit Middelharnis. Kunnen providers dat niet oplossen? Ze zien toch wie wie er belt?

Langs elkaar heen bellen, het gebeurt iedereen. Erwin van der Zande, hoofdredacteur van lifestylemediamerk Bright, beschreef zo’n situatie al eens op bright.nl. „Vanmiddag heb ik een nieuw record ‘langs elkaar heen bellen’ gevestigd met fotograaf Frank Ruiter. Hij belt mij en ik ben net te laat. Nog voordat ik bericht krijg dat ik voicemail heb, bel ik hem terug. Maar hij is blijkbaar mijn voicemail nog aan het inspreken, waarop ik een bericht achterlaat. Terwijl ik dat doe belt hij mij alweer terug. Dus als ik heb opgehangen krijg ik twee berichten: een dat ik een voicemail heb en een dat hij mij gebeld heeft en geen voicemail heeft achtergelaten, over overbodige berichten gesproken. En dat gaat zo tot vier keer door.”

Jan Willem te Gussinklo van provider Tele2 onderkent het probleem. Maar ook al zijn we veel verder dan die ouderwetse vaste lijn van vroeger, „de hele structuur van telefonie is zo ingericht dat er altijd een beller en een gebelde moet zijn”.

Volgens Te Gussinklo is het technisch gezien absoluut mogelijk om, in het geval van twee synchrone, wederzijdse bellers, de twee lijnen te laten matchen. Alleen is dan de vraag: wie draait er op voor de kosten?

„Als je belt, ben je ook degene die de kosten maakt. Jij bent degene waar de telefoontikken gaan lopen”, zegt Te Gussinklo. Maar bij een match van twee bellers moet de provider een keuze maken wie er verantwoordelijk is voor de kosten. „En dat kan niet”, zegt hij.

Zelf belde Te Gussinklo ook weleens ‘langs iemand heen’. „Maar sinds een vriend mij er op attendeerde dat er voor dit probleem een stille afspraak bestaat, gebeurt het me bijna niet meer”, vertelt Te Gussinklo. „Namelijk: degene die als eerste belt, moet altijd de persoon zijn die terugbelt.”

Op die manier voorkom je dat je allebei zit te wachten en er niets gebeurt. Of dat je juist minutenlang tegen elkaar in belt.

Lindsay Mossink

    • Lindsay Mossink