Egyptische leger wil nationale dialoog - ‘een gratuit gebaar’

Name: a68ced2f2b2c241aff0e6a7067005ed6.jpg Caption: Protesters carry a man wounded during clashes with Egyptian riot police in Tahrir Square in Cairo, Egypt, Monday, Nov. 21, 2011. Egypt's army-appointed government handed in its resignation Monday, trying to stem a spiraling crisis as thousands of protesters in Cairo's Tahrir Square clashed for the third straight day with security forces in violence that has killed dozens of people and posed the most sustained challenge yet to the rule of the military. (AP Photo/Khalil Hamra) IPTC Date: 20:20 21/11/11 Arrival Date: 21:26 21/11/11 Notes: Ook vanavond gaan de demonstraties op het Tahrir-plein in Kairo onverminderd door. Foto AP /Khalil Hamra

De Opperste Militaire Raad, die aan de macht is in Egypte, heeft de “politieke krachten” in het land opgeroepen tot een “nationale dialoog”, nadat het kabinet vanavond zijn ontslag indiende. Het leger weigerde het aftreden vanwege “de moeilijke omstandigheden” waarin het land zich op dit moment bevindt.

Dat maakte het leger in een verklaring bekend, meldt persbureau AFP. De militaire leiders roepen het volk op tot kalmte om het democratische proces in Egypte niet te frustreren, meldt Al Jazeera.

De Raad is op dit moment in een spoedzitting bijeen om de crisis in het land te bespreken. Vandaag en vanavond gingen, net zoals de afgelopen twee dagen, duizenden mensen de straat op om tegen het leger te protesteren. Naar schatting zijn al zeker 35 mensen omgekomen bij botsingen met de militaire politie en de oproerpolitie. Vanavond gaan de protesten op het Tahrir-plein onverminderd door (foto)

Onze Midden-Oosten-deskundige Carolien Roelants spreekt van een “gratuit” gebaar van het leger naar de politieke partijen en de demonstranten toe. Roelants:

“Het oproepen tot een nationale dialoog en het refereren naar het democratische proces is een poging van het leger een soort handreiking te doen naar de demonstranten. Echter hebben we nog niets gehoord over het intrekken van het voorstel om de macht van het leger vast te leggen. Als men oproept tot een dialoog is er geen sprake van een concessie. Het is wel een gebaar van de Opperste Militaire Raad, maar een tamelijk gratuit gebaar. Het is een politiek van pappen en nathouden, je ziet niet dat het leger de macht wil loslaten. Daarvoor heeft het teveel belangen.”

    • Hans Klis