Dodental Tahrir-plein naar 35

Protesters carry a man injured during clashes with riot police in a side street near Tahrir Square in Cairo November 21, 2011. Cairo's main morgue at Zainhum hospital has received 33 corpses from those killed in clashes between protesters and security forces, medical sources said on Monday. REUTERS/Goran Tomasevic (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Protesters carry a man injured during clashes with riot police in a side street near Tahrir Square in Cairo November 21, 2011. Cairo's main morgue at Zainhum hospital has received 33 corpses from those killed in clashes between protesters and security forces, medical sources said on Monday. REUTERS/Goran Tomasevic (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) Betogers dragen een gewonde man weg bij het Tahrir-plein, vanmiddag. Foto Reuters / Goran Tomasevic

Bij de onlusten op en rond het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Kaïro is het dodental inmiddels opgelopen naar 35. Dat zijn de laatste cijfers van het mortuarium in de stad.

Twintig van de doden zouden, zo meldt een verslaggever van de Washington Post, vandaag gevallen zijn:

Twitter avatar hadeelalsh Hadeel Al-Shalchi #Egypt morgue told us that 20 of the 35 dead in #Tahrir were killed just today

De rellen tussen oproerpolitie en betogers houden voor de derde dag op rij aan, nadat een demonstratie zaterdag met harde hand uiteen werd geslagen. Gisteren verschenen militairen in de stad en zou er met scherp worden geschoten. Veel betogers zijn gewond geraakt aan ogen en hoofd door rubberkogels en traangashulzen (hier een foto van een betoger met een traangashuls en lege hagelhulzen).

Twitter avatar ianinegypt Ian Lee Under a dense cloud of tear gas people are chanting “freedom.” They must be immune. I can hardly breath. #egypt #tahrir

Volgens veel betogers zou er een nieuw soort traangas worden gebruikt, een andere soort dan bij de rellen in de stad in februari. De uitwerking zou veel erger zijn.

Zaterdag kwam een man in Alexandrië om, waar geweld tussen politie en betogers ook is opgelaaid.

Er zou volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken ook een politieman zijn omgekomen. Een ander raakte volgens het ministerie gewond toen ze een militante groep wilden arresteren, die vervolgens het vuur openden.

Een verslag van Al Jazeera van vanmorgen, waarin te zien is hoe de veiligheidstroepen een betoger in elkaar slaan:

De ‘Revolutionaire Jeugd’, een verzameling van jongerenorganisaties die voortvloeien uit de revolutie van eerder dit jaar, heeft inmiddels opgeroepen tot een miljoenen-mars morgen in heel Egypte.

Twitter avatar adamakary Adam Makary People in #Alexandria are amping themselves up for tomorrow’s planned million-march across #Egypt
Twitter avatar SherineT Sherine Tadros Revolutionary youth calling for a million march tomrw, tuesday #egypt #tahrir

Verkiezingen gaan vooralsnog door

De demonstraties volgen op het recente voorstel van het militaire regime om het leger permanente politieke bevoegdheden te geven. Het leger wil greep op de macht houden door op te treden als politiek toezichthouder.

De meedingende politieke partijen hebben vandaag in een conferentie besloten dat de eerste vrije verkiezingen in Egypte, op de agenda voor aanstaande zondag, gewoon doorgaan. Politieke leiders hebben wel aangekondigd naar het Tahrir-plein te komen om de demonstranten te ‘beschermen’, zo schrijft The Guardian.

Kandidaat voor de positie van president in het land Mohamed el-Baradei heeft het militaire optreden afgekeurd. Volgens hem gebruiken de veiligheidsdiensten excessief geweld tegen de betogers. El-Baradei, voormalig chef van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), heeft volgens nieuwssite Bikya Masr zijn steun uitgesproken aan de demonstranten op het Tahrir-plein.

Een nieuwe video, opgenomen door betogers, van afgelopen zaterdag:

Geëscaleerde machtsstrijd tussen politiek en leger

Dat de politiek leiders in de bres springen voor de betogers mag geen verrassing heten: de eerste massale demonstratie van vrijdag werd georganiseerd door de politieke partijen, uit onvrede over het voorstel van de interim-regering om het leger permanente politieke bevoegdheden te geven als ‘hoeder van de constitutionele wettigheid’. De escalatie van de afgelopen dagen is een voortvloeisel uit die machtsstrijd tussen politiek en leger, vertelt NRC Handelsblad’s Midden-Oostenexpert Carolien Roelants:

“Eerder leek er een soort kongsi te zijn ontstaan tussen het Moslimbroederschap en het leger, maar met het voorstel om de rol van het leger in de grondwet vast te laten leggen lijken ze hun hand te hebben overspeeld. Veel frustraties van activisten over de militairen komen nu naar buiten. Betogers zijn kwaad over het blijven bestaan van militaire rechtbanken in het land na de revolutie en de feitelijke ‘militaire machtsgreep’ die plaatsvond na het afzetten van Mubarak.

De vraag is hoe zich dit verder voortzet. De demonstraties in Kaïro zijn massaal, maar er zijn aanwijzingen dat de overige tachtig miljoen Egyptenaren zich niet afkeren van het leger. Als de militairen beloven met rust in het land de economie te laten herstellen, zullen veel Egyptenaren geneigd zijn het leger te blijven steunen.”

Lees hier meer antwoorden van Carolien Roelants over de opgelaaide onrust in Egypte.

Het Tahrir-plein vanmorgen, van boven gezien. Foto AP / Khalil HamraHet Tahrir-plein vanmorgen, van boven gezien. Foto AP / Khalil Hamra

Bekijk meer foto’s van de onlusten op het Tahrir-plein.

Egyptische beurs daalt

De beurs van Kaïro is inmiddels met vier procent gedaald, meldt persbureau AFP. De EGX-30 index viel naar 3,860,99 punten na het nieuws dat het dodental van drie dagen geweld in de hoofdstad is gestegen naar 35. De afgelopen dagen daalde de Egyptische beurs al met 2,4 procent. Ook het Egyptische pond is gedaald. Nu krijg je voor een Amerikaanse dollar bijna zes Egyptische ponden, een niveau dat bijna raakt aan het dieptepunt van de munt rond het hoogtepunt van de revolutie in januari dit jaar.

De luchthavens in het land melden aan persbureau AP dat het aantal internationale passagiers via het land scherp is gedaald.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld