CU: trouwen als administratieve handeling aan de gemeentebalie

. Geen bloemen, geen ringen, geen woorden van advies. Het burgerlijk huwelijk moet een puur administratieve handeling aan de gemeentebalie worden. Dat stelt de fractieleider van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, Arie Slob, voor. Hij wil het feestelijke gedeelte loskoppelen van het wettelijke gedeelte, zodat ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het huwen van een homostel geen ceremonie meer hoeven te verzorgen.

Vorige week nam een Kamermeerderheid een motie aan die het kabinet oproept om de zogenoemde weigerambtenaar af te schaffen. Sindsdien is er een smet gaan kleven aan het burgerlijk huwelijk, stelde Slob zaterdag in het Nederlands Dagblad.

„Een waardevolle manier van werken wordt onmogelijk gemaakt als de meerderheid van de Kamer haar zin krijgt”, verduidelijkt een woordvoerder van de ChristenUnie. „Neem nu een stel uit Urk dat het liefst getrouwd zou worden door die ene ambtenaar die ze kennen uit hun kerk. Als die ambtenaar diepe gewetensbezwaren heeft tegen het huwen van een homostel, dan zal die gewoon stoppen met dat werk. En dan verliezen ook die andere stellen de mogelijkheid om bij die ambtenaar te huwen.”

Een aansluitende ceremonie op het gemeentehuis wordt niet onmogelijk in het voorstel van Slob, maar wel optioneel. Iedereen moet zelf kiezen of, en wat voor ceremonie hij wil. Het burgerlijk huwelijk kan, indien gewenst, ook voorafgaand aan de officiële trouwdag voltrokken worden, als het aan de CU ligt.