Coach Van den Berg stunt

De Nederlandse basketbaltrainer verrast met BBC Bayreuth.

De Nederlandse basketbalcoach Marco van den Berg heeft zaterdagavond met BBC Bayreuth voor een stunt gezorgd. De ploeg won in de Duitse Bundesliga thuis voor 2.900 toeschouwers met 87-76 van de topclub Bonn.

Van den Berg begon een maand geleden bij Bayreuth. De kleine Groningse ‘basketbalprofessor’ moet voorkomen dat de ploeg degradeert. Toen hij begon stond Bayreuth nog voorlaatste. Maar sinds de komst van Van den Berg presteert de club boven verwachting: van de vier wedstrijden onder zijn leiding werden er drie gewonnen. De club is opgeklommen naar de middenmoot (elfde). Van den Berg (46) is de eerste Nederlandse coach ooit in de Bundesliga, een van de sterkere Europese competities

Wat is de sleutel tot dit succes?

„Het is een team met veel talent, dat moest een plek krijgen. De chemie tussen mij en de spelers heeft nieuwe energie vrijgemaakt. Ik heb de afgelopen weken gehamerd op mijn stokpaardjes: opofferingsgezindheid en keihard verdedigen en rebounden. Het vertrouwen tussen de spelers onderling is beter geworden.”

Is de doelstelling al veranderd? Dus in plaats van degradatie voorkomen, nu de play-offs halen?

„Ik ben bezig het team beter te maken. Ik zie wel waar het schip strandt.”

In het laatste kwart scoorden jullie wel 33 punten. Ooit eerder meegemaakt?

„Dat weet ik niet. Maar het is een extreem hoge score. De vlam sloeg in de pan. Het momentum bleef aan onze kant.” (NRC)