Catanvariant die echt iets toevoegt

Bordspel

Catan: het snelle kaartspel

2-4 spelers, vanaf 8 jaar. 999 Games, ca. €10. ****

Lang niet alle varianten van het populaire bouw- en handelsspel Kolonisten van Catan zijn even succesvol. Er bestaan van dit spel ondertussen meer versies dan een mens kan bijhouden.

De kaartvariant voor twee personen (die weer in verschillende versies bestaat) lijdt zwaar onder het feit dat er weinig interactie is tussen de spelers. De iets leukere dobbelsteenvariant heeft dat nadeel ook. Maar nu is er eindelijk een echte toevoeging: Catan: het snelle kaartspel, dat je gewoon met zijn vieren kan spelen.

Interactie is er genoeg, vooral omdat je straten en ridders van elkaar kunt stelen. Er is geen bord, maar de sfeer lijkt op die van het gewone Catan; met dezelfde run op dorpen en steden. De straten verbinden geen dorpen, maar geven het recht om grondstofkaarten te ruilen. Een goed idee, waarom zou je die regel eigenlijk niet in het gewone Catan invoeren? Het spel bestaat al vijftien jaar, maar het is dus nog altijd mogelijk een leuke variant te bedenken. We kijken al uit naar de variaties op deze nieuwe variant.

Hendrik Spiering

    • Hendrik Spiering