Britse minister: wereld zal druk op Syrië vergroten

De internationale gemeenschap zal al het mogelijke doen om de druk op het Syrische bewind te vergroten, zo heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague vandaag gezegd.

Hij zei dat na de publicatie van een vraaggesprek in de Britse Sunday Times, waarin president Bashar al-Assad zei niet te zullen buigen voor de huidige pressie, onder andere van de Arabische Liga, om het overheidsgeweld tegen demonstranten te beëindigen. Assad hield vol dat het niet gaat om vreedzame betogers maar om gewapende groepen die door het buitenland worden gesteund om zijn bewind omver te werpen.

„Het gedrag van dat regime is verbijsterend en onaanvaardbaar en natuurlijk zullen we doen wat we kunnen om democratie in Syrië in de toekomst te steunen”, zei Hague tegen de BBC-radio. Hij zei in contact te staan met de Arabische Liga, die volgens hem morgen opnieuw bijeenkomt. De internationale gemeenschap is tot dusverre echter zeer huiverig voor ingrijpen zoals eerder dit jaar in Libië.

De Arabische Liga, die Syrië woensdag als lid schorste, verwierp gisteren een eis van Damascus dat ze haar plan om 500 waarnemers naar Syrië te sturen, zou wijzigen. Zaterdag liep een ultimatum van de Liga af waaronder Syrië zijn tanks uit de steden moest terugtrekken, alle politieke gevangenen vrijlaten en 500 waarnemers toelaten. Als Syrië niet toegaf, zou de Liga sancties afkondigen. Het is niet duidelijk wat die sancties zullen inhouden.

Turkse media meldden vandaag dat een konvooi bussen met Turkse pelgrims bij de stad Homs, dat een van de centra van de opstand is, onder vuur is gekomen van Syrische militairen. Daarbij zouden drie gewonden zijn gevallen.

Turkije, dat de afgelopen jaren goede relaties met Syrië onderhield, steunt tegenwoordig de Syrische oppositie. President Abdullah Gül zei gisteren tegen de Sunday Telegraph dat er „geen plaats meer is voor autoritaire regimes” zoals het Syrische. Premier Erdogan zei vandaag op een internationaal forum in Istanbul dat Assads dagen zijn geteld. Turkije overweegt sancties.

Syrische activisten meldden dat gisteren raketten waren afgeschoten op het hoofdkwartier van de regerende Ba’athpartij in Damascus. Net zoals vorige week, toen een aanval werd gemeld op het hoofdkwartier van de inlichtingendienst van de luchtmacht, is de aanval niet bevestigd. (Reuters, AP, AFP)