Britse financiële sector schort handel met Iran op, ‘Canada en VS volgen met sancties’

Oktober 2008, Mahmoud Ahmadinejad bezoekt een faciliteit in het Iraanse Natanz waar uranium verrijkt wordt. Foto AP

De Verenigde Staten en Canada stellen vandaag nieuwe sancties in tegen Iraanse bedrijven, de Republikeinse Garde en de petrochemische sector om Iran verder onder druk te zetten.

Dat meldt persbureau AP op gezag van een bron binnen de Amerikaanse regering. Met deze sancties willen de landen de mogelijke ontwikkeling van een kernwapen door de Iraniërs een halt toeroepen. Het IAEA gaf eerder deze maand een rapport uit waarin het Iran beschuldigt van het werken aan kernwapens.

De Britse minister van Financiën George Osborne liet vandaag al weten dat het land de financiële banden met Iraanse banken doorsnijdt, een actie die gecoördineerd is met de VS en Canada. Vanaf 16.00 uur moesten Britse financiële instituten alle handelsbetrekking en transacties opschorten. Volgens Osborne is dit de eerste keer dat het Verenigd Koninkrijk een dergelijke stap neemt.

Later vandaag, om 22.30 uur Nederlandse tijd, zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton nieuwe sancties aankondigen. Zaterdag werd al duidelijk dat de VS met nieuwe maatregelen tegen Iran zouden komen.

Volgens de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) zullen de nieuwe sancties niet de handel in olie beïnvloeden, meldt persbureau Reuters. Volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants is het laatste wat de VS en de andere landen die sancties instellen willen dat de olieprijzen stijgen. Roelants:

“Het is moeilijk te zeggen wat de consequenties zijn van het stilleggen van de financiële betrekkingen. Toen de VS en Israël maatregelen tegen Iran besproken werd eigenlijk afgezien van een aanval op het land, waardoor de olieprijzen zouden stijgen, omdat het de wereldeconomie die al in een slechte staat verkeert verder zou beschadigen. De alleengang van Groot-Brittannië om de financiële banden met Iran op te schorten is opmerkelijk omdat Europa tot nu toe in zijn geheel sancties heeft opgelegd aan Iran. Misschien heeft het feit dat vooral Duitsland maar ook Nederland veel handel drijft met Iran hiermee te maken.”

    • Hans Klis