Blokjesdenken

Terwijl de zelfverklaarde leider van de wereld zich vanuit Hawaii via Australië door de rest van Azië spoedde om zijn stempel op de regio te drukken, maakte ik de fout op koopjesjacht te gaan in Peking.

Ieder zijn ding – hij een machtsmonopolie, ik een goedkope spijkerbroek.

De gelijkenis van ons handelen viel me pas op nadat ik mij voor de honderdachtentachtigste keer een aanhoudende verkoper van het lijf had geslagen. Tussen de rekken vol sweatshop-confectie, realiseerde ik me opeens dat het eindeloze gebedel door de shophouders om kopers natuurlijk door hun westerse klanten zelf was veroorzaakt. Die laatsten wisten meestal koud uit het vliegtuig de hun onbekende verkopers zo’n reusachtige poot uit te draaien, dat ze zich ronduit gehaat hadden weten te maken. Vandaar het dwingend en onbeschaamd getrek – wie zich als een ploert gedraagt, wordt als een ploert behandeld.

Het was een gedachte die bij het zien van het getrek van Mr. Ja We Kunnen (het) aan Azië als een Jehova bij me binnenkwam. Met de voet tussen de deur en grote tegenzin, moest ik bekennen dat een wereld van machtsblokken, waar de president van het machtigste land de mindere goden militaire bases (in Australië) toezegt om zijn plasje een vaste boom te geven, waarschijnlijk nodig is.

Maar niet uit nobele beschermlust tegen een agressieve wereld vol machtswellustelingen, maar omdat het blokjesdenken door de wereldleider zelf uitgelokt en onomkeerbaar is.

Inderdaad, ik geloof dat de Aziatische ambities van China waartegen de VS nu op zo’n ouderwetse manier in het geweer komen – door permanente aanwezigheid in dat werelddeel te beloven (en er mee te dreigen) – nooit hadden bestaan als met name de Verenigde Staten zich niet de hele tijd als de leider van de wereld hadden gemanifesteerd. Niemand wil dat de ander voortdurend de dienst uitmaakt, al helemaal niet als dat met veel zelfgenoegzaamheid gebeurt. Dan is het niet vreemd, en zelfs heel begrijpelijk, dat je er wapengekletter en ander machtsvertoon voor terugkrijgt. Wie zich als een ploert gedraagt, wordt als een ploert behandeld.

Floris-Jan van Luyn

    • Floris-Jan van Luyn