Barroso spreekt opnieuw steun uit voor invoering eurobonds

Caption: Greece's Prime Minister Lucas Papademos and European Commission President Jose Manuel Barroso (R) address a joint news conference after their meeting at the EU Commission headquarters in Brussels November 21, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Caption: Greece's Prime Minister Lucas Papademos and European Commission President Jose Manuel Barroso (R) address a joint news conference after their meeting at the EU Commission headquarters in Brussels November 21, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) De voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, samen met de Griekse premier Lucas Papademos in Brussel. Foto Reuters / Francois Lenoir

De voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, heeft vandaag opnieuw zijn steun uitgesproken voor de creatie van zogeheten eurobonds. Hiermee zou volgens hem de schuldencrisis beteugeld kunnen worden en het vertrouwen in de euro herstellen.

Duitsland verzet zich hevig tegen de invoering van de eurobonds, gezamenlijke Europese staatsobligaties, omdat deze het zou het land veel geld zullen gaan kosten. Het rentetarief van de nieuwe Europese schuldenpapieren zou boven de rente liggen van Duitse staatobligaties met een looptijd van tien jaar, waardoor het voor het land duurder wordt om te lenen, schreef economieredacteur Tom Kreling vanochtend in nrcnext. Alleen voor noodlijdende landen zoals Griekenland, Italië en Spanje komt de rente lager te liggen, waardoor zij weer makkelijker kapitaal kunnen verkrijgen.

Barroso gelooft dat eurobonds met “een voldoende mate van integratie, convergentie en discipline” succesvol kunnen worden ingevoerd. Zo liet hij weten tijdens een persconferentie na een ontmoeting met de Griekse premier, Lucas Papademos, in Brussel. Dat meldt persbureau AFP. Woensdag presenteert eurocommissaris Olli Rehn van Monetaire Zaken een studie naar het uitgeven van eurobonds.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis