Avondspits twee keer zo zwaar als normaal vanwege mist

Volgens de ANWB wordt de 300 kilometer aan file vanmiddag en vanavond eenvoudig gehaald. Foto NRC / Arjan de Jongh

Vanwege de mist wordt vanmiddag en vanavond een avondspits verwacht die twee keer zo zwaar is als normaal. “Meestal staat er ongeveer 150 kilometer file, maar nu verwachten we dat een piek van driehonderd kilometer gemakkelijk wordt gehaald”, zegt de ANWB.

De bond verwacht dat de eerste files vanaf 15.00 uur bij Amsterdam komen te staan. “We hebben een erg drukke ochtendspits gehad en vaak zie je dan dat mensen meer gespreid over de dag naar huis gaan.” Maar mede doordat de spitsstroken vanwege de mist dichtblijven worden flinke filelengtes verwacht. Ook binnendoor rijden loont met zulke dichte mist niet of nauwelijks doordat het zicht op die wegen vaak nog slechter is.

Net als in de ochtend wordt een korte nasleep verwacht. “Er gebeuren weinig ongelukken omdat iedereen wat meer afstand houdt. Rond 19.00 uur moet het wel gedaan zijn.”

De ochtendspits was met een piek van 450 kilometer erg fors. Normaal staat tweehonderd tot 250 kilometer file. Het KNMI gaf een waarschuwing voor dichte tot zeer dichte mist af. Weeronline en de ANWB verwachten dat de mist morgen ook de hele dag aanhoudt en voor problemen zorgt.

    • Jules Seegers