Ajax: onbeschoft, achterbaks en racistisch

Het gelijkspel tegen NAC en de slinkende titelkansen zijn niet het belangrijkste nieuws.

Dat is het conflict rond de aanstelling van Van Gaal; vraag is of Cruijff nu vertrekt.

NOVUM66:EREDIVISIE AJAX NAC BREDA:AMSTERDAM;19NOV2011-Ajax supporters in Vak 410 tonen een spandoek met de tekst "de rvs is te vervangen, echte ajacieden nietNovum/rm/str.robert meerding
NOVUM66:EREDIVISIE AJAX NAC BREDA:AMSTERDAM;19NOV2011-Ajax supporters in Vak 410 tonen een spandoek met de tekst "de rvs is te vervangen, echte ajacieden nietNovum/rm/str.robert meerding Novum ROBERT MEERDING

De termen onbeschoft en achterbaks waren over en weer al gevallen in de splijtende affaire bij Ajax rond de beoogde benoeming van Louis van Gaal tot algemeen directeur. Gisteren kwam daar ineens de beschuldiging van racisme bij in deze bizarre crisis waarvan je toch hoopte dat het niet erger kon.

Commissaris Edgar Davids had zich nog niet laten horen sinds hij met zijn toenadering tot Van Gaal de woede van het kamp-Cruijff had gewekt. Gisteren, na de ledenraadsvergadering over het uit de hand gelopen conflict tussen Johan Cruijff en zijn medecommissarissen, verbijsterde hij iedereen door tegenover de NOS te zeggen dat er de afgelopen maanden „tot aan het racistische toe” over de schreef was gegaan binnen de raad.

De oud-voetballer van Surinaamse afkomst wilde er niet verder over uitweiden, maar zoals de verhoudingen in de raad van commissarissen liggen laat de richting van de beschuldiging zich raden. Een treurig dieptepunt in wat tot dat moment toch al, in de woorden van voorzitter van de ledenraad Rob Been jr., „niet de schoonheidsprijs” verdiende.

Duidelijk is: het is één groot drama. Op het veld? Ook. Een aardig spelend Ajax wist zaterdagavond in zes minuten tijd een comfortabele voorsprong op NAC Breda te verkwanselen. Maar slinkende titelkansen – Ajax heeft al dertien verliespunten meer dan koploper AZ – zijn bij de Amsterdamse club allang niet meer het belangrijkste nieuws. Dat is natuurlijk de ledenraadsvergadering van gisteren, waar de leden hun keuze kenbaar zouden maken tussen Cruijff of zijn vier medecommissarissen die zonder zijn instemming of medeweten aartsvijand Van Gaal de club binnenloodsten.

In ieder geval was het de bedoeling dat beide partijen hun zegje konden doen over waarom het zover heeft moeten komen. De „laatste ronde”, zei Johan Cruijff vooraf. Die was de dag ervoor in het stadion onophoudelijk toegezongen door fans. ‘Ten Have rot op, olé olé’ werd overigens niet massaal meegezongen.

In de dichte mist rond de Arena arriveerden gisterochtend één voor één de leden van de ledenraad en de raad van commissarissen. President-commissaris Steven ten Have toonde zich optimistisch. Commissaris Marjan Olfers liet zich afzetten door haar partner, kickbokstrainer Thom Harinck. De Renault Mégane met daarin commissarissen Paul Römer en Edgar Davids bleef dicht voor de pers.

Dan ineens is daar Ajax-middenvelder Theo Janssen in een taxi. Hij komt zijn auto ophalen. Keje Molenaar, lid van de ledenraad, staat stapvoets rijdend de pers te woord. Achter hem rijdt zijn geestverwant Cruijff. Daarachter demissionair bestuursvoorzitter Uri Coronel. Die wil niets zeggen. Als laatste arriveert Rob Been jr. Het gezelschap is compleet. De vergadering kan beginnen.

Het blijft vierenhalf uur stil. Tot erelid Sjaak Swart naar buiten komt. Die wil niets zeggen, maar zijn grijns bij het wegrijden wordt door een journalist als veelzeggend geduid. Als een onvoorwaardelijke vriend van Cruijff kan lachen dan zal Cruijff het er wel goed vanaf hebben gebracht.

Dan verschijnt de belangrijkste man zelf. Cruijff zegt dat de raad van commissarissen „sowieso niet door gaat”. Hij zet daarmee de journalisten op het verkeerde been. Hij bedoelt: ík ga niet in deze samenstelling door.

Duidelijk wordt dat de ledenraad geen standpunt heeft ingenomen. En dat het stevig en open is geweest. Maar verenigingsvoorzitter Uri Coronel, die zijn laatste dag in functie beleeft, zegt zich „niet gegeneerd” te hebben tijdens de vergadering en dat het „niet plat of ordinair” is geweest.

Maar wie weet zich gesteund door de ledenraad, het orgaan dat kan beslissen over het lot van raad van commissarissen? Been jr. zegt „tendensen” te hebben ontwaard in de „vragen en lichaamshouding” van enkele leden, maar hij „kan en wil geen inschatting maken” van de groep als geheel. Hij wil niet vooruitlopen op de volgende ledenraadsvergadering, volgende week maandag.

Dan moet het standpunt bepaald worden dat de vereniging op 12 december als grootaandeelhouder tijdens de aandeelhoudersvergadering gaat innemen. Als het vertouwen in zijn vier medecommissarissen dan niet wordt opgezegd, vertrekt Cruijff definitief naar Barcelona.

    • Bart Hinke