Aanpak schuldencrisis dicteert stemming

Staatsschulden zullen ook deze week de stemming op de beurzen dicteren. Zowel EU-landen als de VS broeden op nieuwe plannen van aanpak.

Beleggers kunnen zich weer opmaken voor een weekje nieuwe ellende op de beurs. De schuldencrisis in Europa is nog lang niet onder controle en de discussie over eurobonds zal verder oplaaien. Ook zal er weer aandacht zijn voor de staatsschuld van de Verenigde Staten, die inmiddels meer dan 15 biljoen dollar bedraagt. Inderdaad, twaalf nullen er achter, niet niks.

De week begint nog met wat bedrijfsnieuws. Het Amerikaanse technologiebedrijf Hewlett-Packard presenteert vandaag de cijfers over het gebroken boekjaar 2010-2011. Een roerig jaar. Topman Leo Apotheker zei afgelopen zomer dat het bedrijf de computerdivisie, de grootste tak van het bedrijf, wilde verkopen. Een paar maanden later vertrok hij met 9,7 miljoen euro aan compensatie, bonus en premies. De nieuwe topman vertelde dat de computerdivisie behouden zal worden.

Daarna is het vooral macro-economisch nieuws dat deze week gepresenteerd wordt, zoals morgen het Europese consumentenvertrouwen voor november. Er zijn weinig voorspellende gaven voor nodig om nu al te zeggen dat dit er waarschijnlijk niet goed zal uitzien.

De beurzen in Europa stonden vanochtend allemaal op verlies. De schuldencrisis gijzelt de eurozone. Woensdag presenteert Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) een studie naar het uitgeven van zogeheten eurobonds, gezamenlijke Europese obligaties. Door voorstanders wordt dit gezien als de oplossing om de schuldencrisis te beteugelen en het vertrouwen in de euro te herstellen. Maar volgens The Wall Street Journal staat er in het veertig pagina’s tellende document dat het uitgeven van eurobonds als risico met zich meebrengt dat de discipline in sommige landen om de begroting op orde te brengen of te houden zal verslappen.

Duitsland heeft zich altijd fel tegen het uitgeven van gezamenlijk Europese obligaties gekeerd. Een van de argumenten is dat het Duitsland heel veel geld zal kosten. Volgens een studie die tegenstanders graag aanhalen maar liefst 47 miljard euro per jaar aan extra rentekosten.

Duitsland betaalt nu een heel lage rente – huidig rentetarief van 1,87 procent op een lening van tien jaar – op het lenen van geld uit de kapitaalmarkt. Het rentetarief van een eurobond zal fors boven die rente liggen. Maar voor landen zoals Griekenland, Italië en Spanje zal de rente op een gezamenlijke obligatie lager liggen dan de rente die ze nu betalen.

Door alle perikelen in Europa was er de afgelopen weken even geen aandacht voor de Amerikaanse staatsschuld. Begin augustus was het laatste hoogtepunt met de verlaging van de kredietstatus van de VS door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s.

Woensdag zou een commissie van het Congres met concrete voorstellen komen voor 1,2 biljoen dollar aan bezuinigingen in de komende tien jaar. Maar volgens Amerikaanse media zit een akkoord tussen de Democratische en Republikeinse leden van de commissie er nog niet in. De vraag is hoe de financiële markten zullen reageren als er woensdag inderdaad geen akkoord is.

Ondertussen moet het geld het liefst wel blijven rollen. Te beginnen vrijdag, als in Amerika de inkopen voor Kerst beginnen. Die dag gaan de beurzen in Amerika ook eerder dicht. De dag ervoor zijn de beurzen in Amerika vanwege Thanksgiving de hele dag dicht.

Dat belooft een mooi einde van de week in de VS. Even geen beursellende. Niet nadenken, geld uitgeven. Want als we het Amerikaanse onderzoeksbureau The Conference Board mogen geloven zit het met de Amerikaanse economie wel goed. Vorige week presenteerde het bureau de nieuwe stand van de Conference Board Leading Economic Index.

Volgens het bureau is het risico op economische ellende in Amerika afgenomen, staatsschuld of niet. Sterker nog, het bureau verwacht een mooie economische groei deze winter en zelfs nog iets sterkere groei in de lente.

    • Tom Kreling