‘Met scherp geschoten op Tahrir-plein’ - minstens 11 doden

Caption: A wounded Egyptian protester is rushed to a field hospital during clashes with Egyptian riot police at Tahrir Square in Cairo November 20, 2011. Police backed by the army used batons and teargas on Sunday to charge protesters in Cairo's Tahrir Square demanding Eygpt's ruling generals swiftly hand power to civilians, in some of the worst violence since the overthrow of Hosni Mubarak. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Caption: A wounded Egyptian protester is rushed to a field hospital during clashes with Egyptian riot police at Tahrir Square in Cairo November 20, 2011. Police backed by the army used batons and teargas on Sunday to charge protesters in Cairo's Tahrir Square demanding Eygpt's ruling generals swiftly hand power to civilians, in some of the worst violence since the overthrow of Hosni Mubarak. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Een gewonde demonstrant wordt naar een veldhospitaal gebracht in Kairo tijdens de gevechten op het Tahrir-plein. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Bij de ontruiming van het Tahrir-plein in Kairo zouden zeker elf mensen om het leven zijn gekomen. Het leger grijpt hard in tegen het massale protest en zou met scherp hebben geschoten.

Dat zeggen artsen tegenover persbureau AFP. De Egyptische staatstelevisie spreekt vooralsnog van tien doden. Eerder werden er al drie doden door verstikking gemeld. Deze nieuwe slachtoffers zouden met scherp onder vuur zijn genomen door veiligheidstroepen op het plein.

Update 00.29 uur: Ooggetuige Shahira Abouellail meldt via Twitter meer doden te hebben gezien:

Twitter avatar fazerofzanight Shahira Abouellail 4 bodies unidentified,will upload when home, police kickd us out,my estimate 20-30 bodies #zeinhom morgue

Tweets van rond tien voor twaalf (onze tijd):

Twitter avatar RuwaydaMustafah Ruwayda Mustafah More than 11 dead? @fazerofzanight is on her way to the Morgue, apparently more than 27 bodies there. #Tahrir
Twitter avatar ElFoulio Abdel-Rahman Hussein The firing is crazy, won’t stop, but they haven’t made it to the square

Beelden van de ontruiming:

Al twee dagen demonstreren Egyptenaren op het Tahrir-plein tegen het verlangen van het leger om ook na de verkiezingen, over acht dagen, de macht in handen te willen houden. Vanmiddag ontstonden er gevechten tussen betogers en de militaire politie. Er werd met stenen gegooid en de veiligheidsdiensten vuurden traangas en rubberen kogels, maar zoals het nu schijnt ook met scherp, af op de menigte.

Wapenstokken, shotguns en traangashulzen

Enkele demonstranten lieten hagelhulzen en lege traangashulzen (foto) zien. Een ooggetuige meldt aan persbureau Reuters een dode 28-jarige man te hebben zien liggen in een provisorische kliniek die haastig is opgezet op het centrale plein in de Egyptische hoofdstad. Onduidelijk is hoe deze man is omgekomen. Getuigen melden op twitter doden te zien met schotwonden. De laatste berichten zijn dat er nu ook gepantserde voertuigen worden ingezet. Een foto van de oprukkende pantservoertuigen hier. Het lijken voertuigen voor het vervoer van militairen.

Twitter avatar fazerofzanight Shahira Abouellail Just saw a dead guy shot in eye at bab el louk being draggd 2hospital #tahrir
Twitter avatar FarahSaafan Farah Saafan Its no coincidence that all these ppl r losing their eyes! U have to be shot either from a close range or shooter is trained to aim on sth!

De veiligheidstroepen, die met het vallen van de duisternis het plein opkwamen, sloegen sommige demonstranten met wapenstokken. Een groep activisten vormde een linie en bogen zich voor het gebed. De meesten bleven op hun plek bidden toen de politie oprukte.

Een ooggetuige vertelt aan Reuters over de situatie:

“Het leger stuurt soldaten naar Tahrir-plein om de staatsveiligheidsdienst te helpen de demonstranten uit elkaar te drijven. Ze slaan ons hard.” - Ragab Shemiekhy

Tientallen mensen zijn gearresteerd. Nadat de meesten in eerste instantie het plein ontvluchtten toen de veiligheidstroepen het plein opkwamen, zijn velen teruggekeerd.

“De militaire raad houdt de oren dicht voor ons. Ze negeren ons en ze geven geen klap om ons. We blijven hier, we bezetten de straten en eisen onze rechten op. Uiteindelijk zal het recht zegevieren.” - demonstrant Amal el-Mohandes

Twitter avatar Egyptocracy Egyptocracy I just got tear gassed. Fuck. Fuck. Fuck.

Leger denkt steun te genieten

Het leger kon vandaag hard optreden vanwege de steun die het denkt te genieten bij het Egyptische volk, denkt NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Ik zeg dit met enige aarzeling, maar het leger denkt waarschijnlijk dat deze honderdduizend mensen op het Tahrir-plein niet representatief zijn voor de tachtig miljoen mensen in Egypte. Het regime denkt de steun van de massa te hebben, omdat het leger optreedt tegen de demonstraties die de Egyptische economie schade toebrengen. Je zag bij eerdere rellen, zoals tussen Kopten en moslims, dat het leger nog veel steun geniet bij het volk.”

Lees hier meer antwoorden van Carolien Roelants over de opgelaaide onrust in Egypte.

Gewonde man op Tahrir-plein

Een gewonde betoger vanavond op het Tahrir-plein in Kaïro. De man ligt in een provisorische veldkliniek. Foto Reuters / Amr Abdallah DalshEen gewonde betoger vanavond op het Tahrir-plein in Kaïro. De man ligt in een provisorische veldkliniek. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

EU roept Egypte mensenrechten in acht te nemen

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft vanavond de Egyptische autoriteiten opgeroepen de mensenrechten te respecteren en te luisteren naar de democratische wensen van de burgers. Zij veroordeelde de dood van de betogers op het Tahrir-plein en roept de Egyptische interim-regering op zeer terughoudend te zijn met het gebruik van geweld.

In Nova Scotia noemde de Canadese minister van Defensie, Peter MacKay, de ontwikkelingen in Kairo “zeer verontrustend”. Hij benadrukte dat Canada “een vreedzame overgang in de nabije toekomst te ondersteunen” en liet weten de onrust van de afgelopen dagen te zien als “symptomatisch voor de uitdaging” van het democratiseringsproces.

Beelden van Tahrir-plein, waarop betogers met mondkapjes te zien zijn. Op de achtergrond lijkt traangas te worden afgeschoten: