Vandaag ligt het OV in de drie grote steden plat

Het Stationsplein van Amsterdam tijdens de staking van het GVB in juni dit jaar. Foto NRC / Maurice Boyer
Het Stationsplein van Amsterdam tijdens de staking van het GVB in juni dit jaar. Foto NRC / Maurice Boyer Het Stationsplein van Amsterdam tijdens de staking van het GVB in juni dit jaar. Foto NRC / Maurice Boyer

Vandaag ligt het stadsvervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam 24 uur plat. In alle drie de steden rijden geen trams, bussen of metro’s. Het personeel van de stadsvervoerders GVB, HTM en RET protesteert hiermee tegen de kabinetsplannen om 120 miljoen te bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie grote steden en om de uitbating hiervan aan te besteden. Dat schrijft Novum.

Al eerder dit jaar voerden de medewerkers van de vervoersbedrijven GVB, RET en HTM actie tegen de plannen. Op 6 november zou het personeel van de stadsvervoerders voor het eerst in alle drie de steden tegelijkertijd 24 uur lang het werk neerleggen, maar dat ging niet door, omdat nog werd gepraat met minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen.

Minister ging niet in op voorstel vakbond

De minister ging volgens Abvakabo FNV echter niet in op een voorstel van de vakbond, waarop werd besloten toch een staking te houden. Abvakabo FNV had voorgesteld de geplande aanbesteding van het ov in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met een halfjaar uit te stellen tot 1 juli 2013. In die tijd zou onderzoek kunnen worden gedaan naar het behoud van het huidige lijnennet en werkgelegenheid.

In februari, april, mei en juni vonden ook al acties plaats. Bij de laatste actie op 29 juni lag het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam buiten de spitsen plat.

Vakbond overweegt nog hardere acties

Vrijdag meldde onderhandelaar Eric Vermeulen dat Abvakabo FNV nog hardere acties in het openbaar vervoer in de drie grote steden overweegt. Wat de hardere acties inhouden, is nog niet bekend.

“We hebben steeds gezegd dat we de acties langzaam opbouwen”, zei Vermeulen. “Als de minister niet reageert na maandag, dan is een volgende stap mogelijk.”

    • Marije Willems