‘Schuldencomité VS gaat morgen mislukking toegeven’

Caption: WASHINGTON, DC - NOVEMBER 16: A "Tax Me" booklet lies on table during a news conference where millionaires asked Congress to raise taxes on Capitol Hill November 16, 2011 in Washington, DC. A group called "Millionaires for Fiscal Strength" hosted the news conference to call on the Congressional super committee to raise taxes on people with incomes over $1 million. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Caption: WASHINGTON, DC - NOVEMBER 16: A "Tax Me" booklet lies on table during a news conference where millionaires asked Congress to raise taxes on Capitol Hill November 16, 2011 in Washington, DC. A group called "Millionaires for Fiscal Strength" hosted the news conference to call on the Congressional super committee to raise taxes on people with incomes over $1 million. Mark Wilson/Getty Images/AFP Het document 'Tax me', waarin miljonairs het Amerikaanse Congres en de zogenoemde 'super committee' vragen hen meer belastingen te laten betalen. Foto AFP / Mark Wilson

Het partijoverschrijdend comité dat moet toezien op een langetermijnoplossing van de Amerikaanse staatsschuld gaat morgen toegeven dat de onderhandelingen daartoe mislukt zijn.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen rond het comité. Deze zogenoemde ‘super committee’ van twaalf Republikeinen en Democraten moeten voor de deadline, die 23 november afloopt, manieren vinden om de komende tien jaar 1,2 biljoen dollar te bezuinigingen op de overheidsuitgaven. Volgens ingewijden zijn de besprekingen tussen de twee partijen vastgelopen.

Update 21.20 uur: het Witte Huis roept het schuldencomité op om “zijn werk te doen” namelijk “moeilijke beslissingen nemen”.

Schuldencomité gedoemd om te falen

Vrijdag kwam ook al naar buiten dat het comité afstevende op een mislukking aangezien de Republikeinen en Democraten het maar niet met elkaar eens worden over belastingverhogingen en bezuinigingen. Toen zei buitenlandredacteur Ykje Vriesinga van NRC Handelsblad al dat de ‘super committee’ al gedoemd was om te falen. Vriesinga:

“Van te voren werd er al over gesproken dat het comité gedoemd was om te falen. Simpelweg omdat je twaalf mensen bij elkaar zet die het al eerder niet eens werden [over het verhogen van het schuldenplafond] Als de ‘super committee’ er niet in slaagt om op 23 november tot een overeenstemming te komen dan gaan er automatisch bezuinigingen in, die voor beide partijen pijn doen, zoals de sociale zekerheid voor de Democraten en het korten op Defensie, wat de Republikeinen niet willen. Met een deadline in november werd gedacht dat de twee partijen wel tot een overeenkomst zouden komen.”

Mislukking comité vooral mislukking voor Republikeinen

Een mislukking van de onderhandelingen in het schuldencomité, is een mislukking voor beide kampen. Maar de Republikeinen zullen er meer last van hebben. Vriesinga:

“De schuld van het falen van het partijoverschrijdend comité om tot een overeenkomst te komen zal vooral bij de Republikeinen gelegd worden, denken analisten. Zij worden gezien als degenen die het politieke proces frustreren. En dat komt de Democraten goed uit. De automatische bezuinigingen na een falen zouden ingaan, zullen overigens ook gefaseerd ingaan zodat de Amerikanen, en Obama, daar niet meteen last van hebben.”

    • Hans Klis