Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rosenthal wil niet dat ambtenaren zich anoniem uitlaten in de pers

Uri Rosenthal, Foreign Minister of the Netherlands, addresses the General Assembly during the 66th U.N. General Assembly at UN Headquarters Monday, Sept. 26, 2011. (AP Photo/David Karp)
Uri Rosenthal, Foreign Minister of the Netherlands, addresses the General Assembly during the 66th U.N. General Assembly at UN Headquarters Monday, Sept. 26, 2011. (AP Photo/David Karp) Foto AP / David Karp

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wil voorkomen dat ambtenaren van zijn departement zich anoniem tegen de pers uitlaten over het ministerie. Dat zei hij vanmiddag in het televisieprogramma Buitenhof.

Rosenthal laat zijn hoogste ambtenaar onderzoeken hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. De minister reageert daarmee op de kritiek die ambtenaren van Buitenlandse Zaken gisteren in NRC Handelsblad anoniem hadden geuit op Rosenthal en zijn koers. Ambtenaren en diplomaten hebben grote moeite met het “ondiplomatieke” optreden van de minister. Zij vinden de focus op het Nederlandse eigenbelang “kortzichtig” en zeggen dat Nederland zijn positie als internationaal betrouwbare partner verliest.

Rosenthal vindt het “jammer” dat zijn ambtenaren anoniem hebben geklaagd. Hij denkt dat het om ambtenaren gaat die vanwege de bezuinigingen de noodzakelijke hervormingen niet kunnen bijbenen. Bij het departement moet 75 miljoen euro worden bezuinigd.

Rosenthal mild optimistisch over Arabische wereld

Rosenthal is mild optimistisch over de ontwikkelingen in de Arabische wereld. Volgens hem is er geen sprake van een ijzige winter na de Arabische lente, zo schrijft Novum. “Dat beeld vind ik te somber”, zei hij in reactie op het oplaaiende geweld van de afgelopen dagen in Egypte. Vandaag is de Egyptische oproerpolitie opnieuw slaags geraakt met betogers in de hoofdstad Kairo. Een dag eerder kwamen bij soortgelijke botsingen in Kairo en andere steden twee mensen om en raakten zeker 676 anderen gewond.

Rosenthal is minder optimistisch over de situatie in Syrië.

“We mogen alleen maar hopen dat het niet verder escaleert.”

Toch is er volgens hem nog hoop dat de Syrische president Bashar Assad uiteindelijk opstapt.

“De sancties blijken te werken. Met de sancties en de druk van de westerse landen en de Arabische Liga kunnen we ervoor zorgen dat het regime zo wordt afgeknepen dat Assad op een gegeven moment zijn biezen pakt.”