Libië: wij gaan Saif al-Islam zelf berechten

Saif al-Islam Gaddafi is pictured sitting in a plane in Zintan November 19, 2011. Saif al-Islam Gaddafi told Reuters on Saturday that he was feeling fine after being captured by some of the fighters who overthrew his father and he said injuries to his right hand were suffered during a NATO air strike a month ago. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Saif al-Islam Gaddafi is pictured sitting in a plane in Zintan November 19, 2011. Saif al-Islam Gaddafi told Reuters on Saturday that he was feeling fine after being captured by some of the fighters who overthrew his father and he said injuries to his right hand were suffered during a NATO air strike a month ago. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Saif al-Islam Gaddafi gisteren in een vliegtuig in het Libische Zintan. Foto Reuters / Ismail Zitouny

Saif al-Islam Gaddafi, de zoon van wijlen Moammar Gaddafi, wordt in Libië berecht en zal dus niet worden overgedragen aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft de Libische minister van informatie Mahmoud Shammam vandaag gezegd.

Volgens Shammam zal de Libische Nationale Overgangsraad zijn besluit morgen met Luis Moreno Ocampo, de hoofdaanklager van het ICC, bespreken tijdens diens bezoek. Het ICC heeft Saif aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Shammam zei vandaag tegen persbureau AP dat het wel zo eerlijk is tegenover het Libische volk om Saif in Libië te berechten aangezien ‘zijn misdaden tegen het Libische volk waren gericht’.

De Europese Unie en het ICC hebben de Libische autoriteiten op het hart gedrukt Saif al-Islam Gaddafi voor het International Strafhof te laten berechten. Ook de NAVO heeft zich achter de oproep Saif voor het ICC te krijgen geschaard.

Saif werd gisteren in de woestijn in het zuiden van Libië gearresteerd.

‘Met arrestatie bron van onrust weggenomen’

De afgelopen maanden gingen al veelvuldig de geruchten dat Saif al-Islam Gaddafi zou zijn opgepakt of gedood. Met zijn daadwerkelijke arrestatie van vandaag is voor de nieuwe machthebbers een potentiële bron van onrust weggenomen, zei Carolien Roelants, onze buitenlandredacteur die de situatie in Libië nauwgezet volgt, gisteren:

“De onlangs afgetreden interim-premier Jibril heeft de afgelopen week in veel interviews gezegd dat hij zorgen had over het feit dat Saif al-Islam Gaddafi nog altijd op vrije voeten was en wat dat op termijn kon betekenen voor de stabiliteit van Libië. Met zijn arrestatie is die zorg nu weggenomen. Hij was nog altijd de potentiële leider van een contrarevolutie. Dat al-Senussi nog niet is gepakt is wel een probleem, want ook hij is een potentiële bron van onrust.”

    • Marije Willems