Iran: bereid samen te werken met ‘evenwichtiger’ IAEA

Caption: Iranian students hold up their hands as a sign of unity as they form a human chain around the Uranium Conversion Facility (UCF) to show their support for Iran's nuclear program in Isfahan, 450 km (280 miles) south of Tehran November 15, 2011. REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: POLITICS ENERGY EDUCATION)
Caption: Iranian students hold up their hands as a sign of unity as they form a human chain around the Uranium Conversion Facility (UCF) to show their support for Iran's nuclear program in Isfahan, 450 km (280 miles) south of Tehran November 15, 2011. REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: POLITICS ENERGY EDUCATION) Iraanse studenten houden elkaars hand omhoog terwijl zij een ring vormen rond een uraniumbewerkings faciliteit in Isfahan. Foto Reuters / Morteza Nikoubazl

Iran is bereid tot een uitgebreidere samenwerking met het Internationale Atoomagentschap (IAEA). Dan moet de in Wenen gebaseerde organisatie wel een evenwichtigere positie innemen tegen Teheran.

Dat zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi vandaag tegenover het persbureau ISNA. Hij reageerde hierop op de vrijdag door het IAEA aangenomen resolutie tegen Iran, die aandrong op meer samenwerking met het agentschap, meldt persbureau AFP. Het IAEA sprak uit “in toenemende mate bezorgd te zijn” over het Iraanse kernprogramma.

Het IAEA gaf eerder deze maand een rapport uit waarin het Iran beschuldigt van het werken aan kernwapens. Daarom staat Iran de afgelopen weken steeds meer onder druk om openheid van zaken te geven over zijn nucleaire programma.

Volgens Israël zou Iran binnen een jaar een kernwapen hebben. De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, waarschuwde daarvoor vandaag tijdens een interview met CNN.

Barak benadrukte dat het Iraanse kernprogramma nu nog een halt toegeroepen kan worden, maar dat dat “na een half jaar of negen maanden” niet meer mogelijk is. Barak wilde tijdens het interview niet ingaan op een mogelijke militaire actie tegen Iran, maar zei dat Israël de opties hiervoor openhoudt.

    • Hans Klis