Exit poll: Partido Popular absolute meerderheid parlement Spanje - ‘Rajoy treedt in wanhoop aan’

Caption: People's Party (Partido Popular) supporters wave banners as they gather outside the party headquarters to wait for the results of Spain's general elections in Madrid, November 20, 2011. Spaniards reeling from an economic crisis voted on Sunday in an election expected to throw out the ruling Socialists and bring in a centre-right party which promises only harsher austerity measures. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Caption: People's Party (Partido Popular) supporters wave banners as they gather outside the party headquarters to wait for the results of Spain's general elections in Madrid, November 20, 2011. Spaniards reeling from an economic crisis voted on Sunday in an election expected to throw out the ruling Socialists and bring in a centre-right party which promises only harsher austerity measures. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: POLITICS ELECTIONS) Aanhangers van de Partido Popular vieren de overwinning van hun partij in Madrid. Foto Reuters / Andrea Comas

De Spaanse Volkspartij, Partido Popular, geleid door Mariano Rajoy is de grote winnaar bij de parlementsverkiezingen.

Dat blijkt uit een exit poll van de publieke omroep RTVE. De partij van Rajoy leidt met 43,5 procent, gevolgd door de socialisten die maar dertig procent van de stemmen kregen. Dat meldt persbureau Reuters. De PP kan volgens de exit poll 181 tot 185 zetels in het parlement verwachten (van de 350), de socialisten tussen de 115 tot 119 - een nederlaag.

Waarschijnlijk behaalt de PP vandaag een meerderheid in het parlement. Analisten denken dat de Spanjaarden de socialisten flink willen afstraffen voor de desastreuze financiële situatie waarin het land verkeert, een schuldencrisis en een hoge werkloosheid van 22 procent.

Volgens onze correspondent Merijn de Waal is het geen verrassing dat de PP de verkiezingen wint. De Waal:

“Hoewel de socialisten niet geheel de schuld hebben aan de huidige crisis hebben zij het lange tijd ontkend, daar worden zij nu op afgerekend.”

Nu Rajoy met zijn partij een meerderheid heeft behaald in het Spaanse parlement moet hij keihard aan de slag om het vertrouwen op de financiële markten terug te winnen. Zijn grootste nadeel, zegt De Waal, is dat Rajoy pas over vier weken met zijn kabinet aan de slag kan. De Waal:

“Dit land staat aan de rand van de financiële afgrond. Het heeft dan wel een probleem met de liquiditeit en niet met de solvabiliteit, als Spanje tegen de huidige hoge rentetarieven moet blijven lenen dan is het snel afgelopen. Rajoy heeft met het behalen van een meerderheid in het parlement veel bewegingsvrijheid om te handelen, maar kan dat pas over vier weken. Een eeuwigheid in deze crisis. Rajoy zal daarom naar verwachting volgende week al zijn economische team in het kabinet presenteren om op die manier een boodschap van vertrouwen naar buiten te brengen. Hij heeft de markten gevraagd hem meer dan een half uur de tijd te gunnen. Dat weerspiegelt wel de wanhoop waarmee Rajoy aantreedt. Hij krijgt hierdoor geen eerlijke kans om Spanje op de schop te nemen. “

    • Hans Klis