Egyptische leger probeert Tahrir-plein met geweld te ontruimen

Caption: Protesters throw stones at Egyptian riot police during clashes near the interior ministry in downtown cairo, Egypt, Sunday, Nov. 20, 2011. Firing tear gas and rubber bullets, Egyptian riot police on Sunday clashed for a second day with thousands of rock-throwing protesters demanding that the ruling military quickly announce a date to hand over power to an elected government. The police battled an estimated 5,000 protesters in and around central Cairo's Tahrir Square, birthplace of the 18-day uprising that toppled authoritarian leader Hosni Mubarak in February. (AP Photo/Khalil Hamra) Demonstranten gooien stenen naar de Egyptische oproerpolitie tijdens gevechten rond het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kairo. Foto AP / Khalil Hamra

De militaire politie is begonnen met het hardhandig schoonvegen van het Tahrir-plein in Kairo. Hierdoor zijn gevechten ontstaan waarbij demonstranten met stenen gooien en de veiligheidsdiensten traangas afvuren op de menigte.

Dat meldt Al Jazeera. Volgens persbureau Reuters zijn veel demonstranten het plein ontvlucht en ontsnapt via zijstraatjes. RTLNieuws- correspondent Roel Geeraedts twittert:

Twitter avatar RGjournalist Roel Geeraedts BREEK: MILITAIRE POLITIE NU OP TAHRIR!!!!! Niet de gewone politie, maar militairen!!!
Twitter avatar RGjournalist Roel Geeraedts Complete chaos nu op Tahrirplein #cairo
Twitter avatar RGjournalist Roel Geeraedts bijna in buurt tahrir. Zwarte rookpluimen boven skyline Cairo

Een tiental gepantserde wagens zouden rond het ministerie van Binnenlandse Zaken gepositioneerd zijn, omdat dit gebouw een doelwit zou kunnen worden van de betogers.

Twitter avatar ianinegypt Ian Lee 3 Army APCs moving towards Tahrir. #egypt

Vandaag is de tweede aansluitende dag dat Egyptenaren in Kairo de straat opgaan. De aanleiding voor de protesten zijn de plannen van het militaire regime om ook na democratische verkiezingen structureel greep op de macht te houden.

Gisteren en eerder vandaag kwam het al tot gewelddadige botsingen met de oproerpolitie, daarbij vielen zeker twee doden. Het waren de zwaarste rellen tussen politie en betogers sinds maanden. Over iets meer dan een week vinden er verkiezingen plaats in Egypte.

Eerder vanmiddag legde buitenlandredacteur Carolien Roelants uit dat het leger heeft besloten om een einde te maken aan de demonstraties omdat het denkt de steun van het overgrote deel van de Egyptische bevolking achter zich te hebben. Roelants:

Sinds 1952 is het leger aan de macht in Egypte. De Arabische lente heeft daar niets aan veranderd. Alle politieke partijen en activisten eisen dat het leger haar macht opgeeft nu de verkiezingen eind deze maand naderen. Maar het leger geeft niet toe. Het Egyptische leger gaat ervan uit dat zij de steun heeft van de massa van de bevolking. Ze willen de rust herstellen, omdat de economie er zo slecht aan toe is. Terwijl ze het plein schoonvegen, speculeert het leger erop dat zíj de steun van de bevolking hebben en niét de politieke partijen. Er mogen dan wel honderdduizend mensen op de been zijn, maar dat is natuurlijk niets op een totale bevolking van tachtig miljoen. Veel Egyptenaren willen geen onrust meer. Dit is dus een situatie van activisten tegen het leger.

Volg de ontwikkelingen in Egypte op het liveblog van Al Jazeera.

    • Hans Klis