Zeven doden bij hardhandige ontruiming Tahrir-plein - ‘leger wil touwtjes in handen houden’

Caption: A protester overcome with tear gas inhalation sit on the curb during clashes with the Egyptian riot police, not seen, near the interior ministry in downtown Cairo, Egypt, Sunday, Nov. 20, 2011. Firing tear gas and rubber bullets, Egyptian riot police on Sunday clashed for a second day with thousands of rock-throwing protesters demanding that the ruling military quickly announce a date to hand over power to an elected government. (AP Photo/Tara Todras-Whitehill) Een demonstrant rust uit en probeert bij te komen nadat hij in aanraking is gekomen met traangas tijdens de gevechten op het Tahrir-plein in Kairo. Foto AP / Tara Todras-Whitehill

Bij de hardhandige ontruiming van het Tahrir-plein door het leger in de Egyptische hoofdstad Kairo zijn zeker zeven mensen omgekomen.

Dat melden artsen aan persbureau AFP. De slachtoffers zouden door verstikking om het leven zijn gekomen tijdens gevechten op het plein. De vier anderen zijn dodelijk getroffen door kogels.

Hieronder zouden beelden te zien zijn van een dode demonstrant die door veiligheidsdiensten wordt weggesleept:

Tegen vier uur vanmiddag ontstonden er gevechten tussen betogers, die demonstreerden tegen de macht van het Egyptische leger, en de militaire politie toen deze laatste een einde wilde maken aan het protest. Er werd gegooid met stenen en de veiligheidsdiensten vuurden traangas en rubberen kogels af op de menigte. Ook zouden zij de tenten van betogers in brand gestoken zijn door politieagenten en soldaten, meldt persbureau AP.

Volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad zal het leger mogelijk een gebaar maken richting de demonstranten om hen tegemoet te komen, maar wijt het harde optreden aan de economische belangen van de leiders van Egypte. Roelants

“Honderdduizend mensen demonstreerden vandaag tegen het verlangen van het leger om ook na de verkiezingen de touwtjes in handen te hebben. Bijna alle politieke partijen waren vandaag op het Tahrir-plein vertegenwoordigd. Ik denk dat na vandaag het leger misschien de eigen plannen in overleg met die partijen aanpast als een gebaar. Maar het leger handelt vooral vanwege de slechte economie in het land, het heeft volgens sommigen een belang van wel veertig procent in de economie van Egypte, zelfs als dat overdreven is is dat veel.”

Het leger kon vandaag, en gisteren hard optreden vanwege de steun die het denkt te genieten bij het Egyptische volk. Roelants:

“Ik zeg dit met enige aarzeling, maar het leger denkt dat deze honderdduizend mensen op het Tahrir-plein niet representatief zijn voor de tachtig miljoen mensen in Egypte. Het regime denkt de steun van de massa te hebben, omdat het leger optreedt tegen de demonstraties die de Egyptische economie schade toebrengen. Je zag bij eerdere rellen, zoals tussen Kopten en moslims, dat het leger nog veel steun geniet bij het volk.”

Tahrir-plein weer volgestroomd

Op Twitter wordt gevraagd artsen te sturen naar Tahrir-plein om de gewonden te verzorgen:

Twitter avatar MarianneMagd Marianne Magdy They need doctors urgently in #tahrir plz retweet and spread

Volgens Al Jazeera (liveblog) hebben de demonstranten na de ontruiming het plein weer opnieuw bezet en zijn zij begonnen aan het avondgebed.

Foto screenshot Al JazeeraFoto screenshot Al Jazeera

Gisteren kwamen er al twee mensen om bij botsingen in Kairo en Alexandrië. Vannacht zouden volgens het Egyptische ministerie van Volksgezondheid zeker 750 mensen gewond geraakt zijn. Volgens het officiële persagentschap Mena, verzamelden vandaag duizenden mensen in Alexandrië om mee te lopen met de begrafenisstoet van een van de omgekomen demonstranten.

Volgens Al Jazeera-verslaggever Rawya Rageh zijn demonstranten in Alexandrië onderweg naar de militaire basis in de stad en verscheuren ze onderweg posters voor de verkiezingen over acht dagen.

Twitter avatar RawyaRageh Rawya Rageh Very interesting development in #Alexandria: some protesters tearing down elex posters on the way - no time for that they say #Egypt
Twitter avatar RawyaRageh Rawya Rageh #Alexandria march now in Sporting sq, still en route to northern military hq #Egypt
    • Hans Klis