Cruijff wil niet door met commissarissen - ‘volgende week spreekt ledenraad zich uit’

Johan Cruijff weigert nog langer samen te werken met zijn collega’s in de raad van commissarissen bij Ajax. Dat is de uitkomst van de ledenraadsvergadering die zondag vanaf 10.30 uur in de Arena werd gehouden.

“Ik ga niet op deze manier door”, laat de voormalige nummer veertien weten voor de camera van Eredivisie Live. “Er zijn een heleboel opmerkingen over en weer gemaakt. Hoe er met alle oud-spelers is omgegaan is voor mij onacceptabel. De club moet nu beslissen wat er gebeurt”, aldus Cruijff.

De reactie van Cruijff was te verwachten, zegt Bart Hinke van NRC Handelsblad die in de Arena aanwezig is. Hinke:

“Dat was te verwachten met alles dat er gebeurd is, dat Cruijff niet door wil gaan met de raad van commissarissen. De vraag is nu wat de opinie is van de ledenraad en of zij overtuigd zijn door wat daar besproken is. Voorzitter Rob Been jr. zag wel ‘tendensen’ in de vragen die gesteld werden door de leden van de ledenraad, maar hij wilde niet zeggen welke kant het op ging.”

Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer moesten aan de ledenraad uitleggen waarom ze zonder medeweten van Cruijff de komst van de beoogde nieuwe algemeen directeur Louis van Gaal hebben geforceerd. Cruijff was als erelid aanwezig bij de vergadering. Hinke:

““Ten Have heeft gezegd dat hij alles goed gedocumenteerd heeft de afgelopen maanden. Het is de vraag of hij de ledenraad heeft kunnen overtuigen over de omstandigheden waaronder de benoeming van Van Gaal, en de manier waarop, niet anders kon. Volgende week maandag bepaalt de ledenraad een standpunt en kiest hij een interim-bestuur om dit standpunt in de aandeelhoudersvergadering van 12 december in te brengen en dus al of niet de RvC weg te sturen.””

Een overzicht van de machtsstrijd bij Ajax:

    • Hans Klis