‘Cruijff tegen Davids: jij zit hier alleen omdat je zwart bent’

Davids deed zijn onthulling voor de NOS-camera van verslaggever Joep Schreuder.

Edgar Davids zegt in de raad van commissarissen van Ajax racistisch te zijn bejegend. Johan Cruijff zou een opmerking hebben gemaakt met betrekking tot de huidskleur van zijn collega in de rvc.

Davids deed zijn uitspraak vandaag tegenover de camera’s van de NOS. Vanavond onthulde NOS-verslaggever Arno Vermeulen in Studio Voetbal dat het zou gaan om de volgende uitspraak:

“Je zit hier alleen maar omdat je zwart bent.”

Davids zelf wilde niet verder ingaan op zijn beschuldiging. Hij zei alleen dat bij Ajax soms normen overschreden worden. ”Meestal blijft het binnen de perken. Soms gaat men over de schreef, tot racisme aan toe. Ook binnen de raad van commissarissen. Ja, daar ben ik van geschrokken.”

Edgar Davids onthult racisme binnen de rvc:

Ten Have bevestigt bewering NOS

Voorzitter van de raad van commissarissen Steven ten Have belde hierop naar het programma en bevestigde de uitspraak. Enkele mensen aan de tafel van Studio Voetbal hadden gezegd dat als de beschuldiging van Davids niet waar was, het gelijk stond aan karaktermoord op Cruijff. Ten Have wilde hierop alle twijfel wegnemen door de uitlatingen van de voormalig middenvelder te bevestigen:

“Edgar kwam net uit een vergadering waarin hij weer getergd en geïntimideerd was tot op het bot. Op een zeer onfatsoenlijke manier. (…) Ik kan je zeggen: wat Edgar zegt, dat is de waarheid. Die uitspraak die naar voren is gehaald, is helaas waar.”

Ten Have belt live in uitzending Studio Voetbal:

Wanneer Cruijff de uitspraak zou hebben gedaan, is onduidelijk. Wel is bekend dat Davids op 16 september een vergadering van de rvc voortijdig verliet. In eerste instantie werd toen bericht dat hij boos zou zijn weggebeend, maar volgens het AD verliet hij met toestemming de vargadering. Dit al dan niet omdat deze werd opgeschort doordat Cruijff onaangekondigd aankwam met Tscheu La Ling: de toen reeds afgekeurde kandidaat van Cruijff voor de positie van directeur.

Achterbaks

Davids stelde vandaag na de ledenraadsvergadering van Ajax dat hij het oneerlijk vond dat Cruijff hem achterbaks noemde. “Mensen die me kennen weten dat ik recht door zee ben.” Davids werd door Cruijff ervan beschuldigd de spion van de raad van commissarissen op trainingscomplex De Toekomst te zijn. De oud-Ajacied werd om die reden door hoofd jeugdopleidingen Wim Jonk van het trainingscomplex verbannen.

Davids ontkende ook Louis van Gaal te hebben benaderd om algemeen directeur te worden. Wel gaf hij aan regelmatig contract te hebben met zijn voormalige trainer. “Ik ben met de trainerscursus bezig, dus ik praat met hem over systemen en tactiek. Steven ten Have heeft hem officieel benaderd.”

    • Jules Seegers