Ex-chef inlichtingendienst en Saif al-Islam ‘kunnen doodstraf verwachten’

Abdullah al-Senussi, head of the Libyan Intelligence Service, speaks to the media in Tripoli in this August 21, 2011 file photo. Senussi, has been arrested in southern Libya, Free Libya TV said on November 20, 2011. REUTERS/Paul Hackett/Files (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT) Het voormalig hoofd van de Libische inlichtingendienst Abdullah al-Senussi op archiefbeeld, augustus 2011. Senussi zou omsingeld zijn in het zuiden van Libië en onderhandelen over zijn overgave. Foto Reuters / Paul Hackett

De voormalige chef van de Libische inlichtingendienst van het regime van Moammar Gaddafi, Abdullah Al-Senussi, is gearresteerd in het zuiden van Libië.

Dat bevestigen de Libische autoriteiten, meldt persbureau Reuters. Senussi zou vanmiddag omsingeld zijn in de woestijnstad Birak, op vijfhonderd kilometer afstand van Tripoli. Hij zou daar hebben onderhandeld over zijn overgave.


Grotere kaart weergeven

Gisteren werd de zoon van Gaddafi, Saif al-Islam, al ingerekend door de Libische autoriteiten. Zowel Gaddafi en Senussi worden gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) voor misdaden tegen de menselijkheid.

Of het ICC Gaddafi of Senussi zal gaan berechten is onduidelijk. De Libische minister van informatie Mahmoud Shammam liet vandaag weten dat hij in eigen land zich voor zijn daden moet verantwoorden. Morgen bespreekt Shammam zijn beslissing door met Luis Moreno Ocampo, de hoofdaanklager van het ICC.

Als Libië Gaddafi en Senussi zelf gaan berechten, betekent dat voor beide het einde, legt buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad uit. Roelants:

“Als zij in Libië berecht worden betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat zij de doodstraf zullen krijgen. Dat heeft de minister van Justitie al min of meer gezegd. En gezien de atmosfeer in Libië zou dat ook geen verrassing zijn. Men leek geen moeite te hebben met het lynchen van Moammar Gaddafi.”

    • Hans Klis