Agenten pepperspray incident Occupy op betaald verlof gestuurd

Een agent gebruikt pepperspray tijdens een vreedzaam protest bij de Universiteit van Californië in Davis. Foto AP / Thomas K. Fowler

Twee politieagenten die betrokken waren bij het spuiten van pepperspray op een groep zittende studenten bij de Universiteit van Californië in Davis zijn met betaald verlof gestuurd.

Dat meldt persbureau AP. Hieronder zijn beelden te zien van het incident:

Vanwege het incident riepen studenten, personeel en alumni op tot het vertrek van onderwijsdirecteur Linda Katehi. Zij spraken in een verklaring van “een groot falen van het leiderschap” van de universiteit. Katehi liet weten niet op te stappen, maar het voorval waarbij tien studenten werden gearresteerd, uitgebreid te onderzoeken.

De politie spreekt van een optreden volgens het boekje. Volgens politiechef Annette Spicuzza werd de beslissing om pepperspray te gebruiken ter plekke gemaakt en werd het middel alleen gebruikt om de agenten een mogelijkheid geven te ontsnappen, daar zij omsingeld waren door studenten. Voormalig politieagent Charles Kelly uit Baltimore, verklaart tegenover AP dat hij “gewelddadige uitingen” ziet bij de demonstranten die het gebruik van pepperspray veroorloven.

‘Emblematische beelden voor de Occupy-beweging’

Gisteren schreef NRC-internetchef Peter van der Ploeg al dat deze beelden uit Californië emblematisch aan het worden zijn voor de manier waarop de autoriteiten omgegaan met de veelal vreedzame Occupy-demonstranten.

Ook het gebruik van pepperspray bij de arrestatie van onder andere een negentienjarige zwangere demonstrant en een 84-jarige vrouw in Seattle een paar dagen geleden zorgde in de Verenigde Staten voor veel kritiek.

Het is overigens niet de eerste keer dat politieagenten die pepperspray inzetten tijdens Occupy-demonstraties met verlof worden gestuurd. Nadat de New Yorkse agent Anthony Bologna een groep vrouwen onder spoot (video), wat voor veel kritiek zorgde op het optreden van de politie, werd ook hij op tien dagen betaald verlof gestuurd.