Assad: ik ga door met hardhandig neerslaan protesten

Demonstrators against Syria's President Bashar al-Assad gather during a march after Friday prayers in Kafranbel near Adlb November 18, 2011. The banner reads, "Arab initiative would not stop Syrian bleeding". Picture taken November 18, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Syriche betogers marcheren door de straten van Kafranbel, nabij Adlb, afgelopen vrijdag. Foto Reuters

De Syrische president Bashar al-Assad belooft door te gaan met hardhandig optreden tegen ‘militanten’, die volgens hem dagelijks bezig zijn met het afslachten van Syriërs.

In een interview met de Britse Sunday Times zegt Assad dat hij niet zal buigen onder druk van de Arabische Liga.

De omstreden president zei dat hij “pijn en verdriet” voelt voor het bloedvergieten in Syrië. Volgens hem was de oplossing om de militanten, die hij de schuld geeft van het meeste geweld, uit te bannen. Hij zal zich blijven verzetten tot de dood.

Assad zegt dat 800 Syrische functionarissen en leden van de veiligheidsdiensten zijn gedood sinds het begin van de opstand acht maanden geleden. Volgens de Verenigde Naties zijn ongeveer 3.500 omgekomen tijdens de onrust en het hardhandige optreden in Syrië sinds half maart.

Deadline Arabische Liga liep gisteren af

De Arabische Liga ging vorige week over tot de schorsing van Syrië als lid. Woensdag gaf de Liga aan honderden waarnemers naar Syrië te willen sturen om te helpen het bloedvergieten te beëindigen. De Liga gaf Syrië toen drie dagen de tijd om een einde te maken aan het gebruik van geweld tegen de burgerbevolking. Die deadline liep gisteren af.

Raketaanval op gebouw Syrische Baath-partij

Een belangrijk gebouw van de regerende Baath-partij in de Syrische hoofdstad Damascus is vandaag geraakt door meerdere raketgranaten. Syrische activisten zeggen explosies te hebben gehoord en zagen rook uit het gebouw komen.

De Baath-partij is de beweging van Assad. Het is de eerste aanslag op een overheidsgebouw in de hoofdstad sinds het begin van de opstand in maart. In de stad is het relatief rustig omdat veel ordetroepen op de been zijn.

    • Marije Willems