Zij : 'Onze spaarrekening groeit en groeit'

Lotte Middelkoop (29), zelfstandig ecologisch architect (www.studiomiddelkoop.nl):

„Joris en ik hebben best veel geld. Onze spaarrekening groeit en groeit. Het is dus geen ramp dat mijn vliegers stukgingen toen Joris er tijdens het kitesurfen mee in het prikkeldraad vloog, maar ik vind niet dat hij dan meteen nieuwe moet kopen. Zo ga je niet met spullen om. Bovendien spaar ik liever voor een grote reis. Al wordt reizen steeds moeilijker nu ik een bedrijf heb. Ik krijg – gelukkig – steeds meer opdrachten. Klanten rekenen op me, ik kan er niet zomaar een half jaar tussenuit. Van de crisis heb ik weinig last: mensen die willen bouwen, zoeken naar een nieuwe kijk op het bouwproces. Maar dat betekent niet dat ik veel geld verdien. Ik voel de crisis namelijk wel als het gaat om mijn uurtarief: een ontwerpproces mag niet meer zoveel kosten.

„Joris is impulsiever dan ik, maar we zitten meestal wel op één lijn. Dat we alles tweedehands kopen, is niet uit vrekkigheid. We genieten er gewoon van als spullen een geschiedenis hebben. Het is dubbel om dat als architect te zeggen, maar ik zou zelf niet gauw in een nieuwbouwhuis gaan wonen. Er moet een ziel in zitten. Als ik ergens kom waar alles van Ikea is, voel ik niets. Ook onze bijen en onze moestuin zijn een gedeeld plezier: afgelopen zomer hebben we bijna alleen eigen groente kunnen eten.

„Mijn winst gaat naar een spaarrekening. Want zo krijgen we er rente op. Wat moeten we er anders mee? We kunnen rondkomen van het salaris van Joris. Ik hoef geen eigen geld. Cadeautjes voor elkaar kopen we dus ook van onze gezamenlijke rekening. Het gaat toch niet om wat het kost maar om de moeite die de ander doet om iets leuks te bedenken?”

Anne Dohmen

    • Anne Dohmen