Wilders: viering van betrekkingen met Turkije moet afgelast worden

Nederland moet de geplande viering van vierhonderd jaar betrekkingen met Turkije, die voor volgend jaar op het programma staat, aflasten. Dat vindt PVV-leider Wilders, zo schrijft hij vanochtend op de opiniepagina van de Volkskrant.

Foto NRC / Roel Rozenburg

Nederland moet de geplande viering van vierhonderd jaar betrekkingen met Turkije, die voor volgend jaar op het programma staat, afgelasten. Dat vindt PVV-leider Wilders, zo schrijft hij vanochtend op de opiniepagina van de Volkskrant.

De Nederlandse regering is al lange tijd bezig met de voorbereidingen van het vieren van de honderden jaren oude banden tussen Nederland en de Turken. Wilders stelt echter dat er “niets te vieren” is en dat de Turkse president Gül ook niet welkom is voor een staatsbezoek:

“Er is niets te vieren. Het islamitische regime van Gül en zijn partijgenoot, de Turkse premier Erdogan, is geen waarachtige vriend van het Westen en dus ook niet van Nederland. President Gül is niet welkom. [...] Iedereen die ‘verder kijkt dan zijn neus lang is het regime van Gül en Erdogan druk doende is het seculiere Turkse staatsbestel om zeep te helpen en Turkije te herislamiseren.”

D66-leider Pechtold noemt de opstelling van Wilders in de Volkskrant “absurd’:

“Dit is een blamage voor het kabinet en voor Nederland. Uiterst pijnlijk dat we hiermee als land via de gedoogconstructie worden geafficheerd.”

    • Pim van den Dool